<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nok en smell i Sverige

Salget av nye biler i Sverige stupte igjen i november – for femte måned på rad. Ladbare biler sto for over halvparten av salget.

    Publisert 1. des. 2021 kl. 09.40
    Oppdatert 1. des. 2021 klokken 11.29
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 233 ord
    ELEKTRISK FJERDEDEL: Elbiler sto for 26 prosent av det svenske nybilsalget i forrige måned. Her fra en Volvo-forhandler i Stockholm. Foto: Bloomberg

    21.056 nye personbiler ble registrert i Sverige i november, en nedgang på 21 prosent fra samme måned i fjor, ifølge BIL Sweden.

    Med én måned igjen er det totalt i 2021 registrert 273.401 nye personbiler i nabolandet, 6 prosent mer enn i januar–november i fjor – men 11 prosent under nivået i 2019.

    «Opphentingen som preget personbilmarkedet i første halvår er blitt etterfulgt av fem måneder med reduserte nyregistreringer», heter det fra den svenske bransjeorganisasjonen.

    Oppbremsingen i andre halvår forklares med forsyningsproblemer som følge av mangel på halvledere og andre komponenter, men også leveringsforstyrrelser.

    I oktober var det svenske nybilsalget ned 29 prosent fra samme måned i fjor. I september var nedgangen på 21 prosent, etter fall på 22 prosent i august og 26 prosent i juli – og oppganger på hele 46 og 53 prosent i juni og mai.

    Av salget i november utgjorde ladbare biler 54 prosent, og elbilene sto for 26 prosent. Elbilsalget isolert var opp 102 prosent fra november i fjor til november i år, mens salget av ladbare hybrider gikk ned 21 prosent.

    Av det samlede salget hittil i år står ladbare biler for 43,4 prosent, der elbilene utgjør cirka 17 prosent og de ladbare hybridene 26 prosent.

    «Av samtlige kjøretøyer i trafikk er i dag drøyt 5 prosent ladbare», heter det fra BIL Sweden og adm. direktør Mattias Bergman.

    Tall for det norske bilsalget ventes senere onsdag.