KjøpLogg inn

Biden er rasende på partifelle etter løftebrudd – nå er prestisjeprosjektet i fare

USAs president Joe Biden skal angivelig være rasende på demokraten Joe Manchin etter at han sa nei til prestisjeprosjektet «Build Back Better» under en livesending på Fox News.

Publisert 20. des. 2021 kl. 08.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 484 ord
SINT: Stemningen har surnet mellom president Joe Biden og demokraten Joe Manchin. Foto: NTB

President Joe Bidens omfattende plan for å få USA tilbake på vinnersporet har gått på et skikkelig nederlag etter at nøkkeldemokraten Joe Manchin fra Vest-Virginia ga et intervju på Fox News. 

Manchin gikk åpenlyst ut i intervjuet og sa at han ikke kan støtte «Build Back Better»-prosjektet til rundt 1.750 milliarder dollar.

Bidens prestisjeprosjekt skal sørge for finansiering til en rekke prosjekter innenlands, blant annet til å hjelpe barnefamilier, bostøtte for fattige, et helt nytt sosialt sikkerhetsnett og tiltak mot klimaendringer, for å nevne noe.

HELOMVENDING: Joe Manchin, respresentant for demokratene i Vest-Virginia. Foto: Bloomberg

At den 74 år gamle senatoren går imot forslaget kom helt overraskende på Biden, som ifølge CNN skal ha brukt et helt år på samtaler med Manchin. Han brukte også lang tid på å overtale Manchin om å støtte infrastrukturloven, som til slutt med godkjent.

Biden skal angivelig ha vært rasende på at Manchin uttalte seg på Fox News, og Det hvite hus har i etterkant sendt ut en pressemelding som er godkjent av presidenten, etter at Biden ikke fikk kontakt med senatoren på telefon, melder CNN.

– Hvis kommentaren til Manchin til Fox og i hans skriftlige uttalelse indikerer slutten på forhandlingene, er det en brå og uforklarlig helomvending, og et brudd på løftene til presidenten og senatorens kolleger i Huset og Senatet, skriver pressesjef Jen Psaki i pressemeldingen fra Det hvite hus.

Ifølge CNN er pressemeldingen «en bemerkelsesverdig uttalelse som angriper et medlem av Bidens eget parti».

«Build Back Better»-forslaget har blitt godkjent i Representantenes hus, men det må også igjennom Senatet for å bli vedtatt.

Bilkonsekvenser

«Build Back Better»-prosjektet inkluderer også en svært viktig rabatt til den amerikanske bilindustrien og amerikanske bilkunder. I forslaget er det foreslått en subsidie på 7.500 dollar, cirka 68.000 kroner, for amerikanskproduserte el- og plugg-inn hybridbiler. 

Subsidien kan øke helt til 12.500 dollar, rundt 114.000 kroner, hvis bilen er produsert på en amerikansk fabrikk der de ansatte er fagorganiserte, og det er også foreslått en subsidie på brukte el- og plugg-inn hybridbiler på 4.000 dollar.

I tillegg vil subsidiene overstyre det tidligere makstaket på 200.000 produserte biler, som blant annet vil omfatte Tesla og General Motors.

Forslaget inkluderer også en subsidie på 30 prosent for kommersielle elbiler.

Ikke amerikansk

Biden har flere ganger uttalt målsettingen om at 50 prosent av nybilsalget skal være plugg-inn eller elektrisk innen 2030.

Manchin mener åpenbart at det er andre virkemidler som bør benyttes enn de presidenten lanserer i prestisjeprosjektet. Han motsetter seg blant annet den ekstra subsidien på 4.500 dollar, til totalt 12.500 dollar, for amerikanskproduserte biler der de ansatte er fagorganiserte.

Han mener fagorganiseringeringssubusidien både er «feil» og «ikke amerikansk», ifølge Reuters.

De betraktningene støtter åpenbart ikke Biden, som også har mange demokrater i Kongressen og fagforeningen United Auto Workers (UAW) på laget.

Fagforeningsforslaget vil i stor grad være fordelaktig for GM, Ford og Chryslers morselskap Stellantis, mens Tesla og produsenter utenfor USA ikke vil ha noen fordel av det.