<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ville kjøpe seg inn i råvaregigant

Tesla var i samtaler med Glencore om å ta en 10-20 prosents eierandel, men råvarehusets kullgruver fikk bilprodusenten til å trekke seg.

Publisert 31. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
TRENGER METALL: Tesla, ledet av Elon Musk. Foto: NTB

Tesla har vært i samtaler med Glencore om å ta en eierandel på 10-20 prosent, melder Financial Times, og viser til kilder med kjennskap til saken.

Samtalene er et tegn på at globale bilprodusenter er ute etter å sikre tilgang av materialer de trenger for å rulle ut elektriske biler.

Partene snakket først sammen i fjor, og fortsatte i mars i år mens Glencore-sjef Gary Nagle besøkte Teslas Fremont-fabrikk i California. Men partene gikk fra hverandre uten en avtale, og avisens kilder forklarer bruddet med Teslas bekymringer for om Glencores kullgruvevirksomhet er kompatibel med deres klimamål. Bilprodusenten vegret seg dermed for å gå inn i verdens største, børsnoterte råvarehus.

Sikret kobolt-tilgang

Sveitsisk-britiske Glencore er eksempelvis verdens største produsent av kobolt gjennom sine gruver i Den demokratiske republikken Kongo, Australia og Canada. For to år siden sikret Tesla kobolt-tilgangen via en avtaksavtale med Glencore for leveranser til fabrikkene i Shanghai og Berlin.

Kobolt er en nøkkelingrediens i fremstilling av elbilbatterier.

Financial Times viser til tidligere uttalelser fra hovedeier Elon Musk om Teslas intensjon om å ta kontroll over alle produksjonstrinn for sine batterier, inklusive bearbeiding av råvarer og selv kjøp av litiumreserver dersom forsyningskjeden skulle svikte.

Musk tvitret om sine bekymringer for litium-kostnader i april, da han skrev at Tesla kan måtte komme seg inn med direkte eierandeler i gruvevirksomhet hvis kostnadene ikke kom ned.