KjøpLogg inn

Lamper akkurat nå

Hvordan er det med belysningen nå i mørketiden? Irriterer du deg over for lite lys, er du i godt selskap. De fleste av oss strever med å få den rette stemningen og samtidig ha tilstrekkelig lys der vi skal lese eller arbeide. Mye kan ordnes med en ny lampe eller to, men pass på at den gir det lyset du trenger - der du trenger det.

Publisert 13. feb. 2006 kl. 14.57
Oppdatert 14. des. 2013 klokken 07.30
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1021 ord

Har du sett i lampebutikken i det siste? Om du tar deg en tur, vil du se at det skjer noe på lampefronten! Lamper skal nemlig ikke bare gi godt lys der det trengs, de skal også være dekorative elementer i innredningen. Kanskje er det den voldsomme bruken av innfelte spotter i taket som gjør at vi ønsker oss noe som virkelig synes i rommet? Som en kontrast?Det er riktignok både praktisk og enkelt at en del av allmenbelysningen skapes av spotter som kan stilles eksakt der vi vil ha dem. Med dimmere kan vi jo regulere styrke og dermed stemning. Men dette alene er ingen hyggelig løsning.Med lamper som lyser, formes rommet i soner. Vi kan gjøre store rom mer intime, og vi kan gjøre små rom visuelt større ved å lyse opp i de mørke krokene. Velger vi så lamper med dimmere, har vi mange muligheter til å skape den atmosfæren vi ønsker oss.LAMPER OG TRENDERDet har vært mye lekre lamper på markedet de siste årene. Stramme og snertne former i mange farger og materialer. Men i de siste par årene har vi sett at det skjer noe. De er der selvsagt fortsatt, alle de strømlinjeformede lampene. Og endelig er det mulig å finne gode, pene lamper de fleste steder rundt i landet. Klassikerne er lettere tilgjengelig uansett hvor vi bor.Nå ser vi en annen trend som forsterker seg. Andre materialer som kan formes på nye måter, skaper mer frodige og fantasifulle lamper. Lekne former og materialer som vi ikke har tenkt på tidligere. Med plast kan man skape myke, morsomme former, eller det kan skjæres ut til de mest fantasifulle mønstre. Noen så åpne og gjennomskinnelige at det minner om blonder, bare med et moderne uttrykk. Enkelte finnes også som byggesett slik at du kan lage skjermen stor eller liten ettersom hva som passer deg best.Pleksi har designerne brukt en stund. Det er et materiale som egner seg godt til lamper, gjennomskinnelig og delikat som det, og selvsagt langt enklere å forme enn glass. Farget pleksi både i hele lamper og som skjermer vil vi nok glede oss over lenge, sammen med materialer som glassfiber og nylon. Alt er materialer som formes og brukes til alt fra tråd som hekles til store skulpturelle former. Vi skal heller ikke glemme gummi som stadig dukker opp i nye interiørprodukter.Er du mer opptatt av naturmaterialer? De kommer for fullt. Nå er det mange år siden vi så lamper i finer, men nå er de her igjen. I tynnere og mer elegant utførelse. Tynn finer som lampeskjerm gir et varmt, nydelig lys, og årringene trer tydelig fram - uten at lampen nødvendigvis gir et rustikt preg. Finer tåler også at man stanser ut tynne, sirlige mønstre.Men også andre materialer som kokosfiber og sisal brukes mye, og det gir ganske tøffe uttrykk.Her er formene som regel svært naturelle, og ofte med et "hjemmelaget" preg. Vi ser bord og stålamper med føtter av sammenvokste grener, eller hele lamper som en eneste organisk form. Store sylindriske former kommer mer og mer, i mange materialer, alt fra de helt rustikke, til grovt papir og transparent nylon. De fleste gir et mykt fint lys og er dekorative i rommet.Sylindriske er også de fleste løse lampeskjermer, uansett materiale og stil. Mer eller mindre retroinspirert ser vi både når det gjelder materialer, form og farge. Her er det mye lyse skjermer, men også sterke farger med 60- og 70-tallsmønstre finner vi i bord og gulvlamper.Tydeligste trender i tiden: Små og store organiske former i både naturlige og kunstige materialer. Skulpturelle lamper, mer uhøytidelige og humoristiske lamper. Lamper som dekor.Mer plast og mer røff natur. Her er lamper både for modernisten og den tradisjonelle, for minimalisten og maximalisten!BELYSNING I STUEN OG PÅ SPISEPLASSENI alle værelser trenger vi en grunnleggende allmennbelysning. Lys som gjør at rommet er behagelig å oppholde seg i, og slik at vi ser rimelig bra. I tillegg trenger vi leselys ved godstolen og punktbelysning der vi vil framheve bilder eller gjenstander. Og så må vi ikke glemme de mørke krokene. Er rommet lite, vil det virke enda mindre om det er mørkt.En liten lampe, gjerne en riktig dekorativ en, i ytterkanten av værelset vil lyse opp og gjøre at rommet oppleves som større.Gulvlamper med tradisjonelle skjermer sender lys opp i taket eller ned mot gulvet, eller begge deler. Det vi si at de gir allmennlys til rommet. Skal vi ha leselys, må vi velge en lampe med bevegelig skjerm eller arm. Da får vi plassert lyset der vi trenger det, i boken eller på det vi arbeider med, uten at vi blendes. Lamper som skal gi lese- eller arbeidslys, trenger en skjerm som samler lyset og retter det dit vi ønsker.Bordlamper er på mange vis miniatyrer av gulvlampene. De med reguleringsmuligheter fungerer utmerket som lese og arbeidslamper når de plasseres på et sidebord ved sofa eller godstol. De egner seg også som arbeidslys på skrivebord og som nattbordslamper.Bordlamper med enkle, rette skjermer uten bevegelighet er dekorative og bidrar til allmennbelysningen. De kan gi et mykt lys for eksempel i nærheten av TV-skjermen for å mildne kontrasten til det sterke lyset fra skjermen, eller pynte opp ved siden av plantene i vinduet.Taklamper brukes ofte som allmennbelysning, men gir ikke det hyggeligste lyset. Sterkt lys ovenfra i et ellers lite opplyst værelse gir lite hyggelige skygger. Store kroner og andre spennende taklamper er ofte dekorative i rommet, men da bør man passe på å ha en dimmer, slik at lyset ikke blir så sterkt. Vi får et bedre allmennlys med tak og vegglamper som sender lys opp i taket slik at det spres jevnt derfra.Taklamper er derimot hyggelig over spise- og sofabord. Det er viktig å henge dem opp i riktig høyde. Lavt nok til å gi et hyggelig lys og slik at vi ikke blendes når vi sitter rundt bordet, og høyt nok til at alle kan se hverandre. Dimmer er nesten en nødvendighet her.Husk at man kan endre lysets tone og styrke ved å skifte lyskilde. Det finnes glødelamper av mange slag, og fargetemperaturen kan være svært varierende.Også halogen og de små sparepærene finnes i flere utgaver.