Sjeføkonom varsler deflasjon i Norge

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities tror Norge går inn i en periode med deflasjon og unødvendige hopp i kronekursen.

Andreassen tror ikke på sentralbanksjef Svein Gjedrem. Han mener tvert om at Norges Bank har kastet unødig mye bensin på bålet ved å heve rentebanen i forrige rentemøte. Omleggingen ga nemlig et hopp i kronekursen, noe som vil gi oss en midlertidig periode med deflasjon, tror sjeføkonomen.- Norges Bank har overvurdert inflasjonstrykket i norsk økonomi, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.Så i stedet for stigende priser, tror han vi får deflasjon i løpet av høsten og inn på nyåret. Samtidig tror Andreassen at kronen vil fortsette å stå sterkt, blant annet mot amerikanske dollar der kursen fredag ettermiddag lå på 5,73. Ifølge Reuters er dette det laveste nivået på 15 år.Ved deflasjon går prisene ned samtidig som kronen styrker seg.Sjeføkonom Andreassen påpeker at den høye renten i Norge vil trekke til seg globale investorer. Disse må veksle om fra utenlandsk valuta til norske kroner hver gang de skal investere i Norge.- Og jo mer de kjøper, desto mer går kronekursen, konstaterer Andreassen. (©NTB)