Rentekutt sendte børsen opp nesten 3 prosent

Et overraskende rentekutt sendte Oslo Børs og de øvrige børsene kraftig opp fredag. Hovedindeksen steg nesten tre prosent.

Børs

Oslo Børs har lagt bak seg en dramatisk børsdag. Rett etter børsåpning var hovedindeksen ned 1,3 prosent til 434,52 poeng. I løpet av formiddagen og etter lunsj svingte markedet fra pluss til minus.Takk Ben! Den store utløsningen kom rundt klokken 14.15. Da ble det kjent at den amerikanske sentralbanken har kuttet diskontorenten, som er sentralbankens utlånsrente til bankene, med 50 basispunkter. Kuttet kommer for å forsøke å hindre at uroen i finansmarkedene og strammere kredittforhold skal hemme veksten i økonomien.Investorene på verdens børser tok svært godt i mot nyheten og sendte aksjekursene i været. Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,7 prosent til 451,90 poeng. På det høyeste var indeksen oppe i 455,17 poeng. En del av gårsdagens nedtur på rundt fire prosent ble dermed hentet inn. Ved børsslutt i Oslo stiger London-børsen rundt 3,5 prosent, mens Frankfurt og Paris er opp om 1,4 og 1,9 prosent.Voldsom omsetningDet ble omsatt verdipapirer for hele 20 milliarder kroner. Statoil (3,9 mrd.), Norsk Hydro (2,1 mrd.), REC (1,4 mrd.) og Orkla (1,2 mrd.) var mest omsatt. Det ble registert over 80.000 handler. 146 aksjer steg, mens 43 falt i verdi.Prishopp på olje Oljeprisen steg også i løpet av ettermiddagen, både som følge av FED-kuttet og på frykt for skadene en orkan i Mexicogulfen kan gjøre. Ved 16.30-tiden er Brent-olje for levering i oktober opp 68 cent (1,0 prosent) til 70,45 dollar fatet. Statoil og Hydro steg 3,3 og 3,1 prosent til henholdsvis 158 og 202,50 kroner. Oljeknøtten PA Resources endte opp 10,3 prosent til 51,75 kroner.Schibsted-tall godt mottatt Schibsted steg 3,2 prosent til 245 kroner etter å ha lagt frem bedre tall enn ventet .- Umiddelbart ser dette veldig godt ut, spesielt på papir og rubrikk, sier analytiker Tore Østby i Handelsbanken.- Schibsted leverte en bra rapport. Det var solide, gode tall. Jeg er litt overrasket over at kursen faller, men aksjemarkedet generelt er vanskelig nå, sier analytiker Terje Mauer i Glitnir Securities til TDN Finans.Vill tegningsrettEitzen Maritime Services' tegningsretter steg 30,8 prosent til 17 øre. Man trenger fem retter for å tegne aksjer for 2,80 kroner. Med dagens kurs blir det 3,65 kroner. Til sammeligning steg Eitzen Maritime-aksjen to prosent til 3,05 kroner.Steg på tall Norstat la i morges frem et resultat før skatt på 5,1 millioner kroner i andre kvartal 2007, mot 0,3 millioner kroner i samme periode året før. Markedet var veldig fornøyd med rapporten, og sendte Norstat-aksjen opp 14,6 prosent til 9,05 kroner.Toppsjef legger seg langflatFairmount Heavy Transport opplyste i morges at den forsinkede transportfarkosten Fjord vil forlate Malta Shipyards i oktober. Ferdigstillelsen av fartøyet er sterkt forsinket. Ifølge Reuters legger konsernsjef Philip Adkins seg nå langflat:- Det er helt på sinn plass for våre aksjonærer å være rasende, sier han i en børsmelding.Fairmount falt 9,8 prosent til 19,40 kroner.Tunge vinnereAlle de 10 mest omsatte papirene steg i verdi. I tillegg til Statoil og Hydro ledet disse an:

    REC: + 4,6 prosent til 194,25 kronerREC: + 4,6 prosent til 194,25 kronerYara: + 5,0 prosent til 148,50 kronerYara: + 5,0 prosent til 148,50 kronerSeadrill: + 4,6 prosent til 107,50 kronerSeadrill: + 4,6 prosent til 107,50 kronerPGS: + 5,4 prosent til 128 kronerPGS: + 5,4 prosent til 128 kronerTGS: + 4,2 prosent til 99,80 kronerTGS: + 4,2 prosent til 99,80 kroner
Her er relevante nyhetsinnslag på web-TVUte i Europa Slik går det på de europeiske børsene.Mer om dagen på Oslo Børs her: Nøkkeltallene fra dagens handel og børsmeldingene .Alle indeksene her .Alle dagens Børs- og finansnyheter på HegnarOnline.Alle dagens aksjetips finner du her.De siste dagenes tekniske analyser.Slik går det i New York i dag: Her finner du vinnerne /taperne på NYSE.Vinnerne /taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Her kan du se hvordan det går med de norske aksjene og noen utvalgte amerikanske aksjer.Asia Slik gikk det på børsene i Asia i dag.

Nyheter
Børs