- Kan ikke utelukke kredittkrise i Norge

Kan kredittkrisen ramme Norge, og hva vil det i så fall kunne bety for sparepengene dine? Kan frykten smitte over på boligmarkedet? Vi spør Handelsbankens Knut Anton Mork.

Børs

Frykten i forbindelse med kredittkrisen sprer seg, og mange lurer sikkert på hvor sannsynlig det er at urolighetene også smitter over på hjemlige forhold.Kan kredittkrisen sper seg til Norge, er spørsmålet vi stiller Handelsbankens Knut Anton Mork.- Selvfølgelig kan den det. Vi skal være forsitige med å si at "it can't happen here". Det var ikke noe galt med Northern Rock, men banken hadde en mismatch i balansen med for kort funding og gikk tom for likviditet. Panikken spredde seg når alle skulle ta ut pengene sine, sier Mork og mener vi ikke kan utelukke at tilsvarende kan skje her i landet.- Alle myndighetspersoner sier dette ikke skal behøve å skje her i landet. Hvis en institusjon skulle oppleve dette, kan vi ikke utelukke at nordmenn vil ta ut pengene sine. Men det er kanskje en viss forskjell på kultur og adferd mellom nordmenn og briter. For eksempel er nettbankbruk mer utbredt her i Norge, og nordmenn vil heller velge dette fremfor å ta ut pengene i banken, fortsetter sjeføkonomen og sikter til at mange nordmenn relativt enkelt overfører penger mellom kontoer de disponerer i ulike banker.Så du tror ikke vi vil se tilsvarende køer av personer foran norske banker som ønsker å ta ut sine penger slik vi har sett i England?- Nei, jeg tror ikke det. Men vi skal huske på at en del nordmenn ikke er komfortable med bruk av nettet, så vi skal ikke føle oss for overmodige ved å si at dette ikke kan skje. En annen forskjell mellom oss og Storbritannia er den den norske innskuddsgarantien på 2 millioner kroner per innskyter i hver bank, dette er mer enn i Storbritannia, sier Mork.Tror du frykten kan smitte over på boligmarkedet?- Det er vanskelig å spå om hvordan frykten kan spre seg, men jeg tror det fort kan snu seg til at folk begynner å slappe av igjen. Jeg tror ikke prisingen av høyere risiko snur seg. Prisene i boligmarkedet er nå så høye at de vanskelig kan stige mer, og vi bør forberede oss på noe fall fordi det er noen som har kjøpt boligeiendommer bare på spekulasjon. Når prisene ikke stiger noe særlig mer, vil noen begynne å selge, sier Mork.Hva mener du vi kan forvente av Norges Bank ved hovedstyremøtet neste uke?- Jeg tror de lar være å heve renten av to årsaker. Det ene er alt dette vi har nevnt pluss det at det i rentebanen er lagt opp til ytterligere to rentehevinger på tre gjenværende rentemøter i år, derfor trenger de ikke å heve nå, avslutter Mork overfor HegnarOnline.

Nyheter
Næringsliv