Dyster og stygg dag på Oslo Børs

Marine Harvest-aksjen ramlet nye 15,12 prosent, men ble slått av dagens børsversting, CanArgo, som nesten krakket helt.

Børs

Oslo Børs åpnet friskt på en ny uke, og var opp over en prosent mandag formiddag og nådde 485 poeng etter at amerikanske børser for en gangs skyld endte i pluss og oljeprisen steg.Men det var ikke langvarig. Noen timer etter åpning snudde Oslo Børs seg og nådde sitt laveste siden august i år, da kredittkrisen i USA for første gang begynte å påvirke markedet.Mange tapere Oslo Børs' hovedindeks endte på 465,66, et fall på hele 2,77 prosent. Så sent som 1. november var indeksen oppe i over 519 poeng. Det betyr at markedet har rast 10,3 prosent på mindre enn tre uker. Markedsverdien på de børsnoterte selskapene er redusert med over 200 milliarder kroner.Taperlisten ble toppet av CanArgo som falt hele18,93 prosent til 1,97. Selskapet kom forrige uke med tall for tredje kvartal, men som ellers ikke har kommet med nye meldinger som skulle kunne forklare reaksjonen i aksjekursen. Den spesiell kursutviklingen førte til at det ble innført børspause. Aksjen var da ned 17,7 prosent, til 2,0 kroner. Børspausen ble opphevet 12.59. CanArgo-sjefen skjønner ingenting.- Selskapet er overhodet ikke kjent med forhold som skulle tilsi en slik aksjekursutvikling, sa Vincent McDonnell til DN.no mandag. På en uke har aksjen falt cirka 40 prosent.Marine Harvest fortsatte også nedturen fra fredag. På én uke har aksjen stupt 33 prosent.- Generelt er folk mye mer skeptiske til laks. Estimater og forventninger på priser er tatt ned og kostnader er tatt opp, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets, ifølge Reuters.Hele ti selkaper falt i dag mer enn 10 prosent på børsen. Nordic Mining, falt 14,81 prosent til 2,30, gikk i bresjen for gruveselskapene som falt på Oslo Børs i dag etter meldinger om dårlige tider for europeiske gruveselskaper.Tunge aksjer som Tandberg, Norsk Hydro og Orkla falt rundt fire prosent. StatoilHydro så lenge an til å bli reddet av en høyere oljepris. Få timer før børsslutt hadde aksjen kun opplevd et fall på 0,1 prosent, men den endte til slutt på et fall på 1,25 prosent på grunn av at oljeprisen begynte å falle mandag ettermiddag. Brent januar-olje ble omsatt ved børsslutt for 91,15 dollar fatet, ned 0,56 prosent.Få vinnereEn relativ liten vinnerliste toppes av Intelecom Group som er dagens vinner med en stigning på 8,55 prosent. Frontline stiger 5,41 prosent til 224,0, blant annet etter melding om at tankratene har doblet seg på én uke.Yara var også et lyspunkt med en oppgang på 3,09 prosent, etter at Kaputhing høynet kursmålet fra 190 til 220 kroner. Meglerhuset opererer med en "neutral"-anbefaling på aksjen.Det ble omsatt verdipapirer for 12,1 milliarder kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs