Dyr olje skviser fiskerinæringen

Skyhøye drivstoffpriser tvinger fiskebåter til å bli værende ved kai.

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Børs

Tidens skyhøye oljepris skaper problemer for fiskerinæringen. Norges største fiskebåt «Libas» har ikke råd til å dra til sjøs, skriver DN.no.Den toppmoderne 94 fots fiskebåten «Libas» ligger for tiden ved kai på Liaskjeret på Sotra utenfor Bergen. Det er lavsesong for fisking nå, og rederiet finner det ikke hensiktsmessig å ha båten ute grunnet tidens skyhøye oljepris.- Slik oljeprisen er nå har vi nesten ikke råd til å gå ut. Vi må legge om tankegangen, sier Lars Olav Lie i Liegruppen til Bergens Tidende.Må tenke nyttDrivstoffprisen har nesten fordoblet seg siden i fjor. Fiskerinæringen forbereder seg på at dette prisnivået kan bli varig.- Det er den internasjonale oljeprisen som styrer prisen på bunkersen. Vi innser at norske styresmakter i liten grad har kontroll over dette, sier daglig leder Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund.Næringen har som mål å redusere drivstoffbruken med 30 prosent innen fem år. Ifølge Maråk blir fiskerne nå tvunget til å tenke nytt.- Bare ved å legge om fiskemønsteret og redusere farten, kan fiskerne spare inntil 20 prosent av drivstoffet, sier han.

Nyheter
Næringsliv