Dette må du vite når du skal investere på Oslo Børs

Investeringsdirektør Trym Riksen forteller HegnarOnlines lesere om aksjemarkedets risiko, aksjer som kan være ekstremt billige og muligheten for en boble..

Foto: Scanpix

De siste ukers børsfall ser ikke ut til å være over, og mange investorer på Oslo Børs våknet opp til en elendig torsdag. Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB NOR Private Banking, sier til HegnarOnline at det aldri blir feil å satse på billige og upopulære aksjer med en nøktern ledelse og god markedsposisjon.- Er det noen sektorer du vil anbefale investorer å holde seg unna?- Man skal som grunnregel alltid holde seg unna aksjer med veldig høy prising. Er aksjen illikvid og regnskapet vanskelig å bli klok på, er caset åpenbart. Selv etter årevis med svak kursutvikling er IT-aksjer dyrere enn resten av markedet. Derfor skal man fortsatt ha en god grunn for å gå inn i illikvide og dyre IT-aksjer, sier Riksen til HegnarOnline.- Hva anser du som attraktive aksjer i dagens marked?- Billige, upopulære aksjer - med en nøktern ledelse og god markedsposisjon - blir aldri helt feil. I dag er det mange aksjer i store selskaper som handles til en P/E på rundt 10. Det fremstår som billig gitt at inntjeningen som P/E-multippelen er basert på, ikke er langt over trend. Dette med hvor dagens inntjening er i forhold til det langsiktige inntjeningspotensialet er selve nøkkelen for å forstå aksjemarkedets risiko vs potensial, sier Riksen til HegnarOnline.- Her er et eksempel: Energiaksjer handles til en P/E som ligger på 8-9. Hvis oljeprisen virkelig skal være så høy som den er i dag også i fremtiden - på grunn av lav tilbudsvekst og et stadig voksende behov for olje - er oljeaksjer ekstremt billige. Men hvis oljeprisen er en boble - som enkelte hevder - vil inntjeningen i oljeselskapene og en P/E på 9 fort bli til 19 eller 29 på grunn av fallende markedspriser på varen man selger på samme tid som selskapene har pådratt seg stadig høyere kostnader, sier Riksen til HegnarOnline.- Den som klarer å spå oljeprisen for de neste 5-10 årene, sitter med nøkkelen for utviklingen på Oslo Børs og energiaksjer spesielt, avslutter Riksen.I skrivende stund står hovedindeksen på Oslo Børs i 447,06 poeng, ned 2,48 prosent. Prisen på et fat nordsjøolje, med levering i august, står nå i 145,85 dollar fatet, opp hele 4,31 prosent.Les også: Stemningen i aksjemarkedet er ekstremt negativ Hva tror du om utviklingen i norsk økonomi. Svar på undersøkelsen her.