Oslo Børs falt 3,4 prosent

Investorene frykter stagflasjon, og nervøsiteten var til å ta og føle på i aksjemarkedene i dag.

Foto: iStockphoto

Nervøsiteten fortsetter med uforminsket styrke i aksjemarkedet. Frykten for stagflasjon - lav vekst og høy inflasjon - råder, og hovedindeksen befant seg det meste av dagen 2-3 prosent inne på negativt terreng.Til slutt endte indeksen ned 3,35 prosent til 443,05 poeng.Fortsatt høy inflasjonsfrykt Den europeiske sentralbanken hevet i ettermiddag - som ventet - renten til 4,25 prosent . ECB-sjef Jean-Claude Trichet sier at inflasjonsrisikoen fortsatt er høy, og muligheten for flere renteøkninger er derfor absolutt til stede . Stagflasjonsfrykten blir heller ikke dempet av oljeprisen, som holder seg høy, selv om den faller ned fra rekordnivåene tidligere i dag .Brent for august-levering handles for 144,86 dollar fatet, men har vært så høyt oppe som 146,69 dollar fatet. Samtidig handles WTI-frontkontrakten for 143,84 dollar fatet, mot all time high på 145,52 dollar fatet.Markedene ble utpå ettermiddagen oppmuntret av at arbeidsmarkedstallene kom inn som ventet , og hovedindeksen karret seg opp i 450. Men så ble investorene rammet av en ny skuffelse. Non-ISM-tallene fra USA kom inn godt under forventning , og dette sendte markedene ut i et nytt svalestup.Wall Street falt også i minus etter en positiv åpning.Stygg Yara-aksje På Oslo Børs var taperlisten lang og kraftig gjennom hele dagen, også blant tungvekterne. Yara var den desidert verste av dem, og falt ni prosent til 391 kroner. Dermed forduftet verdier for rundt 11,2 milliarder kroner i løpet av dagen. Yara var også den desidert mest omsatte aksjen i dag - volumet var på 3,7 milliarder kroner.Til sammenligning var omsetningen i StatoilHydro to milliarder kroner. Aksjen falt for øvrig 2,73 prosent til 182 kroner. En tredje aksje hadde også milliardomsetning: Hydro fikk gjennomgå, og falt tilbake 6,56 prosent til 67 kroner.- OBX-indeksen har falt markant i samme periode, så det er primært et resultat av generelt under middels gode forhold i markedene. Det er ikke noe selskapsspesifikt, gjødselsprisene er veldig høye, sier analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets til Reuters om Yara-fallet.- Mange investorer velger å ta gevinst på Yara for å holde på andre posisjoner, legger han til.Bare to aksjer falt mer enn Yara i dag. Questerre gikk tilbake 12,85 prosent etter at direktør solgte seg kraftig ned, mens Northland Resources falt hele 10,91 prosent. Gruvesektoren fikk juling i både USA i går og i Asia tidligere i dag.Andre tunge tapere Videre falt en rekke tungvektere 4-6 prosent. I denne båsen finner vi PGS, Seadrill, Frontline, DNO, Acergy og Golden Ocean. Sistnevnte får ingen hjelp av bulkrateutviklingen . Aker Solutions var lenge blant de største taperne, men karret seg opp i 114,75 kroner etter milliardkontrakt , og fallet ble dermed bare på 2,13 prosent.Andre tungvektere som falt 2-4 prosent var Subsea 7, DnB Nor, Orkla, Tandberg, Aker Yards, Prosafe og Sevan Marine.Dagens fall skjedde på bred basis. Blant de 30 mest omsatte var det bare REC, Marine Harvest, Norwegian Property og London Mining som steg 0,4-0,9 prosent.Førstnevnte steg til 125,50 kroner, men det er langt under analytikernes gjennomsnittlige kursmål for aksjen, som ligger på 210 kroner.Høyt på taperlisten finner vi også aksjer som Wega Mining, Deep Sea Supply, Navamedic, Copeinca, Mamut, Petrobank og Nattopharma. Disse falt 6-9 prosent.Få vinnere Vinnerlisten ble heller kort. DnB Nor OBX Derivat Bear (OBXEDD) topper med pluss 8,9 prosent. Nærmest kommer et annet Bear-fond, Xact Bear (OBXEXD), med en oppgang på 7,9 prosent. Begge fondene er børsnoterte og gearet på å stige når børsen faller.Nærmest disse fulgte Grieg Seafood med en oppgang på 7,7 prosent. Odfjell Invest og PCI Biotech Holding steg hhv. 6,1 og 5,5 prosent, førstnevnte på syltynt volum. Interoil falt 5,3 prosent.Det ble omsatt verdipapirer for 13,34 milliarder kroner på Oslo Børs i dag.Teknisk analyse For tekniske analytikere har denne nedturen vært rimelig lett å forutse og forklare. Gjennom mai ble det satt en liten hode-skulder formasjon. Halslinjen ble brutt i månedsskiftet mai/juni og da varslet den, som vi gjorde oppmerksom på i søndagens aksjetips gjennom hele juni, fall til 455-nivået.Les også disse tekniske analysene: Oslo Børs i meget farlig farvann (1. juli 2008) Søndagens aksjetips (29. juni 2008) Børsen i Stockholm kan falle 40 prosent til! (27. jini 2008) Toppen passert - verdens børser faller (24. juni 2008) Oljeprisen kan være 150 dollar om kort tid (1. juli 2008)Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.