Oslo Børs steg onsdag, men mistet høyde på slutten

Det lå lenge an til å bli en glimrende dag på Oslo Børs. Men utover ettermiddagen mistet markedet høyde, og især den siste timen. Til slutt steg hovedindeksen "bare" 0,7 prosent. Her er årsaken - og dagens vinnere og tapere.

Foto: Finansavisen

Etter en litt humpete åpning pekte pilene stort sett én vei på Oslo Børs utover formiddagen: Oppover. Hovedindeksen var oppe i 464,47 poeng på det høyeste.- Verdsettelsen av mange aksjer på Oslo Børs er meget lav, når man ser på estimatene fremover. Estimatene tikker oppover, sa en aksjemegler til Reuters ved lunsjtider.Men så mistet Oslo Børs høyde jevnt og trutt utover ettermiddagen, i takt med europeiske børser, der særlig gruveaksjer tynget markedet. Bakgrunnen er et kraftig fall i kullprisene. Hovedindeksen sluttet på 458,41 poeng, opp 0,72 prosent.Ifølge Reuters var det norske markedet preget av gevinstsikring, spesielt den siste timen.Sterk oljepris Oljeprisen holder seg sterk, men har falt litt sammenlignet med nivåene tidligere i dag. WTI-olje for levering i august handles for 141,18 dollar fatet, som er opp 21 cent i dagens handel. Ved lunsjtider lå prisen på 141,97 dollar fatet. Brent-frontkontrakten blir nå handlet for 141,37 dollar fatet, som er opp 70 cent. Ved lunsjtider var prisen på 141,95 dollar fatet.StatoilHydro-aksjen var på det høyeste i dag opp rundt to prosent til 191 kroner, men falt tilbake utover ettermiddagen og endte flatt på 187,10 kroner. Men vi finner flere vinnere i oljesektoren i dag, deriblant trioen Interoil, Questerre og Transeuro, som steg 5,1-5,3 prosent.Vinnerlisten toppes av Thin Film, som steg ni prosent. Nærmest kom Itera med en oppgang på 8,9 prosent, mens NattoPharma la på seg 7,1 prosent. Gruveselskapene Crew og Northland Resources steg hhv. 6,5 og syv prosent.Bank og telekom steg Bank- og telekomsektoren var sterk i Europa, og på Oslo Børs viste DnB Nor og Telenor vei blant tungvekterne med oppganger på hhv. 1,6 og tre prosent. Ifølge en analyse fra Fondsfinans heter det at Telenor-aksjen handles med "rekordrabatt" målt mot summen av alle eiendelene.- Markedsfokus rundt Telenor om dagen er hovedsakelig mot inflasjonsrisiko i vekstmarkedsoperasjonene og et mulig bud på TeliaSonera, heter det ifølge Reuters i analysen.Banksektoren stimuleres av meldinger fra UBS og Deutsche Bank om at de ikke trenger påfyll av kontanter for å ri av stormen i de globale kredittmarkedene.Blant tungvekterne markerte Seadrill seg med en oppgang på 4,6 prosent til 160,25 kroner, mens Marine Harvest avanserte 5,8 prosent på spekulasjoner om høyere laksepriser til uken. Orkla og Tandberg steg hhv. 2,34 og 4,44 prosent.Taperne Blant de mest omsatte aksjene merker vi oss at REC falt tilbake 2,34 prosent til 125 kroner. En spansk avis omtalte tirsdag et forslag fra industridepartementet om å kutte i offentlig støtte til den spanske solsektoren. Dette senket europeiske solaraksjer onsdag.- Dette er et viktig marked, og hvis så skjer, ville det være et problem for næringen, sier LBBW-analytiker Stephan Droxner ifølge Reuters.Ellers falt Aker Solutions 1,9 prosent, mens DNO ble sendt ned 4,9 prosent til 9,75 kroner. BI-professor Øystein Noreng har blitt anklaget for kursmanipulasjon etter at han denne uken uttalte seg til Dagbladet om selskapet.Taperlisten toppes av Copeinca, som falt 8,43 prosent. Blom fulgte nærmest med minus 7,8 prosent, mens Funcom gikk tilbake 6,9 prosent. Prosafe Production og Synnøve Finden var ned hhv. 6,81 og 6,6 prosent.Det ble omsatt verdipapirer for 7,93 milliarder kroner på Oslo Børs.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.