Ny skrekkdag på Oslo Børs

Ja, så var enda en frykelig børsdag over. Det eneste gledelige var at nedturen ikke ble på over ni prosent, slik det lå an til tidligere på dagen. - Det kan være livsfarlig for småinvestorer å investere i dagens marked, mener investoren Jan Haudemann-Andersen. - Situasjonen er farlig og ikke under kontroll, sier analysesjef Stig Myrseth.

Publisert 16. sep. 2008 kl. 17.34
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 11.55
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 684 ord
Foto: Scanpix/iStockphoto

Det er rett før investorene på Oslo Børs får æresmedlemsskap i sadomasochistenes forening. De har måttet tåle store mengder juling i det siste.Tirsdagen var intet unntak. Hovedindeksen endte til slutt ned 5,8 prosent til 333,58 poeng. På det laveste var indeksen ned over ni prosent til 321,30 poeng.Det lysnet på slutten av dagen da det kom rappporter om at regjeringspenger nå er på bordet når det gjelder en mulig redningsaksjon i forbindelse med forsikringsgiganten AIG. Dette blir imidlertid ikke bekreftet av den amerikanske sentralbanken, melder Reuters. Mangel på bekreftelse sendte markedet tilbake i uføret igjen.Investorene ser få tegn til lettelse av finanskrisen. Lehman Brothers' konkurs og oppkjøpet av Merrill Lynch har skapt jordskjelv i markedene.Trygve Hegnar og Petter Stordalen kommenterte børsraset under dagens TV-sending. Se mer her.- Livsfarlig for småinvestorer Kjendisinvestor Jan Haudemann Andersen sier til HegnarOnline at det kan være livsfarlig for småinvestorer å investere i dagens marked.- Verste på 50 år - Dette er det verste fallet på 50 år. Situasjonen er farlig og ikke under kontroll, sa analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities til NA24 da fallet var på sitt verste ved 15-tiden.- Fntastisk mange kjøpsmuligheter - Det er ingen tvil om at det nå finnes fantastisk mange kjøpsmuligheter. Så får heller alle pessimistene stå og hyle at verden skal til helvete, sier Jan Petter Sissener til HegnarOnline.Også ellers i Europa er det mørkerødt. Russiske investorer blør. RTS-indeksen er ned 11,5 prosent. Ved stengetid er DAX-indeksen i Frankfurt ned 2,0 prosent, mens FTSE 100 i London og CAC 40 i Paris faller henholdsvis 3,5 og 2,0 prosent. Wall Street åpnet ned. Ved 17.30-tiden er både Dow Jones og Nasdaq ned 0,4 prosent.Oljeprisen videre ned Oljeprisen har også falt kraftig i det siste. Brent-olje med levering i november er nå ned 4,5 prosent til 90,05 dollar fatet. I løpet av dagen har prisen svingt fra 89,00 til 91,65 dollar fatet. StatoilHydro endte ned 5,2 prosent til 131,90 kroner.- Det er finansuroen og redselen for hva som kan skje fremover som preger markedet nå, sier Thina M. Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets.Tandberg-oppkjøp i vasken Tandberg stupte 16,4 prosent til 88,60 kroner. Uro i finansmarkedene og svekket tro på et oppkjøpstilbud sender aksjen nedover. Det spekuleres i at Silver Lake har problemer med finansieringen grunnet det dårlige kredittmarkedet.- Hvis budet blir avblåst kan Tandberg-aksjen falle 20 kroner fra dagens nivå, sier analytiker Anita Huun i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.Teknisk analyse av Tandberg i Økonominyhetene i dag finner du her.Sevan Marine mer enn halvert på én måned Sevan Marine, som trenger store beløp til finansiering av nye rigger, fikk mer juling. Sluttnoteringen lyder på 22,70 kroner, ned 18,1 prosent. På én måned er Sevan ned 55 prosent.Acta Holding stupte nye 20,8 prosent til 2,74 kroner. Ifølge E24.se har Acta Kapitalforvaltning i Sverige solgt spareprodukter som har investert én milliard svenske kroner i Lehman Brothers. Informasjonsdirektør Rune Wangsmo i Acta sier imidlertid at det er lite som tyder på at det er noen risiko ved denne investeringen.Den laaange taperlisten Fem aksjer falt mer enn 20 prosent. Forruten Acta var det Northern Offshore, Copeinca, Repant, Cerw og Hjellegjerde. Tidligere på dagen var hele 15 aksjer ned over 20 prosent.Følgende aksjer falt mellom 15 og 20 prosent: Wega Mining, DOF Subsea, Sevan Marine, Nordiag, Dockwise, Kitron, aker Floating Production, DNO, Northland Resources og Tandberg.De få lyspunktene John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean steg 2,6 prosent på rapporter om at Baltic Dry-indeksen (bulkratene) endelig snudde opp. Ignis steg 12,9 prosent på en flaggemelding.Høy omsetning Omsetningen var høy. Det ble omsatt verdipapirer for 15,5 milliarder kroner. StatoilHydro, Yara, REC og Seadrill kunne vise til milliardomsetning.Se økonominyhetene med Trygve Hegnar på HegnarOnlineTV hver ettermiddag . Se opptaket av dagens sending her. Dagens gjest var Petter Stordalen.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.