Sentralbankene sprøyter inn milliarder

Flere av verdens store sentralbanker går til felles aksjon for å sprøyte nye penger inn i de globale finansmarkedene. Aksjonen skal forhindre at finanssystemet faller sammen som et korthus.

Den europeiske sentralbanken ECB, USAs Federal Reserve, britiske Bank of England og sentralbankene i Japan, Sveits og Canada opplyste torsdag at de arbeider tett sammen for å løse umiddelbare problemer. Markedsrentene skal ned og akutte pengebehov dekkes.Sentralbankene griper inn etter sammenbruddet i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers og USAs dramatiske redningsaksjon for forsikringsgiganten AIG. AIG ble denne uken reddet fra konkurs, men det var ikke nok til å roe ned markedene.Federal Reserve har åpnet for en innsprøytning av ytterligere 180 milliarder dollar, vel 1.000 milliarder kroner, i det amerikanske finansmarkedet for å ha nok penger tilgjengelig. Håpet er at dette skal roe ned stemningen i børsmiljøene og skape ny tillit på Wall Street.AlvorligDen hektiske letingen etter kriseløsninger i de globale finansmarkedene viser hvor alvorlig situasjonen egentlig er, framholdt Wall Street Journal torsdag,- Krisen er den verste siden 1930-årene, og noen slutt på den er ennå ikke i sikte, het det i den amerikanske finansavisens hovedoppslag på internett.Forventningene om en snarlig løsning har ifølge avisen falmet raskt. - Jeg tror dette kommer til å vare mye lenger enn vi nok hadde ventet, sa det store industrikonsernet Xerox' toppsjef Anne Mulcahy denne uken.Finanskrisen skapte torsdag ny nedgang på børsene i Asia, mens Europas børser styrket seg noe. I Tokyo sank Nikkei-indeksen med 2,22 prosent, men i London gikk FTSEurofirst 300 opp med 0,6 prosent på formiddagen, og DAX i Frankfurt steg med 0,5 prosent.I Moskva var handelen stengt igjen torsdag etter det kraftige raset tirsdag og onsdag. (©NTB)