Det ble
. Alt fra teknologi til energi- og finansaksjer raste. Store selskaper som Caterpillar og Utited Technologies raste over fem prosent. Oljeindeksen (XOI) falt -2,80 prosent, mens oljeserviceindeksen (OSX) falt -1,5 prosent.Bill Gross i amerikanske Pimco bidro til frykt og kriseoverskrifter etter at han torsdag advarte mot det han beskriver som en finansiell tsunami. Han mener myndighetene må bruke mer penger til å støtte markedet for å unngå en bred finansiell katastrofe. Brevet, som alle investorer bør få med seg, - Slik det nå fortoner seg på Oslo Børs er det ikke verdivurderinger og det fundamentale som preger aksjeutviklingen. Det er sentimentet i markedet det dreier seg om og det er negativt. Vi ser at finansmarkedet begynner å diskontere en lavere oljepris og det gjør at investorene vil vekk fra Norge, sa . I går fikk vi ISM-tall for servicesektoren USA, samt førstegangssøkende til ledighet og ferske produktivitetstall. Det var først og fremst ledighetstallene som skuffet markedet. Førstegangssøkende til ledighetstrygd ser ut til å ha stabilisert seg over 400.000-nivået og steg til 444.000 personer. I tillegg kom ADP-sysselsettingstallene dårligere ut en ventet.I USA slippes i dag den viktige arbeidsmarkedsrapporten for august. Markedet håper på signaler som kan bygge opp om at den amerikanske økonomien er på vei opp av grøften, men ble ikke beroliget av gårsdagens prøvesmak. Antall sysselsatte utenfor jordbruket er forventet å falle med 75.000 personer. Ledighetsraten er ventet å stige med en tidel til 5,8 prosent.Både den britiske og europeiske sentralbanken holdt, som markedet forventet, styringsrenten uendret på 5,0 og 4,25 prosent. Økonomene var i hovedsak på utkikk etter signaler på hvor bekymret ECB er for den økonomiske veksten. Noe som igjen påvirker markedets forventninger til når vi vil se rentekutt i eurosonen. ECB kuttet vekstanslagene for både 2008 og 2009, samtidig som de hevet inflasjonsanslagene hårfint. Trichet uttalte at inflasjonsrisikoen fortsatt er på oppsiden og at sentralbanken vil overvåke lønnsutviklingen nøye. Frontline og Questerre utmerket seg positivt blant de norske aksjene i USA og Canada tirsdag. Resten av de norske aksjene i USA sluttet noe dårligere i USA, sammenlignet med Oslo. Mer . Det går mot nok en dårlig dag for markedene i Asia og den verste børsuken så langt i 2008. Morgan Stanleys stillehavsindeks (MSCIAPI) er ned 2,2 prosent til 116,64. Indeksen er ned 26 prosent så langt i år. Fallet fredag ledes av eksport-, råvare- og finansaksjer, men alle industrigruppene i indeksen er ned. I gårsdagens falt råoljelagrene, mens bensinlagrene falt mindre enn konsensus. Destillatlagrene, som vil få mer oppmerksomhet jo nærmere vi kommer fjerde kvartal, viste et trekk på 0,4 millioner fat (+0,5 millioner fat). Ytterligere trekk i destillatlagrene fremover kan være en faktor som gir støtte til oljeprisen utover høsten. I tillegg har dollaren fortsatt å styrke seg mot euro på svake vekstutsikter i eurosonen.Oljeprisen er lite forandret fra gårsdagens sluttnotering. Oljeprisen (brent-oktober) peker i skrivende stund nedover og ligger på 106,25 dollar fatet, mens den amerikanske frontkontrakten (WTI-oktober) vaker rundt 107,70 dollar fatet. Det er like fullt opp i underkant av en dollar i forhold til da Oslo Børs stengte dørene onsdag. Mer .Etter et bredt fall torsdag er de største og viktigste europeiske indeksene ventet å åpne ned i overkant av en prosent, skriver Reuters. Det går med andre ord mot nok en spennende åpning på Oslo Børs. Vil frykten og det negative sentimentet nok en gang ta overhånd eller kan vi få en god avslutning på uken? Investorene vil uansett bite negler frem til klokken 14.00, da de amerikanske ledighetstallene offentliggjøres. En fyldig gjennomgang av børsdagen får du på , der Trygve Hegnar vil oppsummere børsuken og se nærmere på den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten.