Velgerne strømmer til urnene i USA

Over 12 millioner amerikanere har alt forhåndsstemt i USA og demokratenes presidentkandidat Barack Obama skal ha sikret seg en klar ledelse.

Foto: Scanpix - Illustrasjon
Børs

53 prosent av velgerne som har forhåndsstemt har gitt sin stemme til Barack Obama, mens 34 prosent har gitt sin stemme til republikaneren John McCain, viser en analyse utarbeidet av Pew Research.Også blant dem som oppgir at de trolig kommer til å stemme i presidentvalget, men som ennå ikke har gjort det, har Obama et forsprang på 15 prosentpoeng, viser undersøkelsen som er gjengitt i Financial Times.Leder i vippestaterProfessor Michael McDonald ved George Mason-universitetet i Fairfax anslår at 12,6 millioner velgere alt har avgitt forhåndsstemme.I vippestaten Iowa har 49 prosent av forhåndsstemmene kommet fra registrerte demokrater, mens 28 prosent har kommet fra registrerte republikanere, går det fram av McDonalds analyse.I Louisiana er Obamas forsprang enda større, ettersom 58 prosent av stemmene har kommet fra demokrater. 29 prosent av stemmene er avgitt av registrerte republikanere.I Florida, der kampen om velgerne er jevn og hard, har 45 prosent av forhåndsstemmene kommet fra demokrater, mens 40 prosent har kommet fra republikanere, viser tall McDonald har innhentet.Lange køerI mange delstater har velgerne stått i kø i timevis og valgfunksjonærer forteller om betydelig flere forhåndsstemmer enn tidligere.En rekke delstater har vedtatt nye lover for forhåndsstemming, men har langt fra samme praksis. Mens det i noen delstater blir opplyst om velgerne har registret seg som demokrater, republikanere eller uavhengige, registrerer andre velgernes etniske tilhørighet.I Georgia hadde 21 prosent av de 5,6 millioner registrerte velgerne avgitt forhåndsstemme da fristen gikk ut mandag, opplyser en talsmann for delstatsmyndighetene til CNN.I Nord-Carolina, der enkelte har spådd jevnt løp mellom Obama og McCain, har 20 prosent av velgerne alt avgitt stemme. 54 prosent av forhåndsstemmene er det registrerte demokrater som har avgitt, mens drøyt 28 prosent kommer fra republikanere. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv