Oslo Børs: Marerittåret

«2008 går inn i historiebøkene som et rent mareritt for investorene», fastslår børsen.

Børs

Det gikk hardt for seg på Oslo Børs i kriseåret 2008. Med en nedgang på rundt 55 prosent opplevde hovedindeksen den største årsfallet i moderne tid.«2008 går inn i historiebøkene som et rent mareritt for investorene». Det var konklusjonen til pressetalsmann Tor Arne Olsen da han tirsdag oppsummerte børsåret 2008 i en analyse med tittelen «Marerittåret». En svak oppgang på rundt 1 prosent drøyt to timer før stengetid årets siste handelsdag kunne ikke pynte på tallenes grimme tale.Hovedindeksen lå an til å avslutte året på rundt 222 poeng, et markant fall fra toppnoteringen i mai på 523,61 poeng. Flere av de største selskapene fikk sin aksjeverdi mer enn halvert, mens andre selskaper tapte neste hele sin verdi.Kraftig fallNedgangen på rundt 55 prosent er det kraftigste fallet i løpet av ett år i moderne tid, ifølge Olsen.- Vi har ikke sett et slikt årsfall siden vi startet med nøyaktige målinger av utviklingen med totalindeksen i 1983. Men det har nok vært tøffe fall før den tid også, for eksempel på 1920-tallet, sier Olsen til NTB.Fallet i Oslo ble dessuten større enn det globale aksjemarkedet, som svekket seg med rundt 40 prosent.

Nyheter
Børs