Mandag morgen kom det. Selskapet rapporterer lavere finansielle resultat for fjerde kvartal 2008, grunnet flere forhold som har påvirket lønnsomheten i virksomhetene. Allerede i fjerde kvartal 2007 tok Marine Harvest store avsetninger relatert til fremtidig nedslakting av ILA-syk fisk i Chile.- Jeg er imidlertid usikker på om Marine Harvest har tatt tilstrekkelige avsetninger, da selskapet har hatt omkring dobbelt så mange ILA-utbrudd i Chile som Cermaq, sier Geir Kristiansen i Argo Securities til TDN Finans.Han har en reduser-anbefaling på Marine Harvest og en kjøps-anbefalning på Cermaq.I resultatvarselet til Cermaq viste selskapet også til valutaeffekter.Marine Harvest har kontantstrøm i euro og dollar og har tatt opp gjeld i euro og særlig dollar. Ifølge nyhetsbyrået mener Kristiansen dette fungerer det bra i et 12-måneders perspektiv, men selskapets balanse blir rammet av valutasvingninger direkte grunnet mark-to-market-verdsetting av gjelden.Videre går det frem at selskapet hadde brudd på giringbetingelsen i tredje kvartal. Kristiansen mener det er stor risiko for fortsatt brudd på den betingelsen etter fjerde kvartal 2009, når bankenes utsettelse av denne lånebetingelsen utløper. I tilegg begynner Marine Harvest å nærme seg brudd på betingelsene vedrørende egenkapitalandelen, som følge av valutakursutviklingen.- Marine Harvest har en storaksjonær som er glad i giring og ikke i å emittere aksjer. Markedet har tidligere antatt at Fredriksen har så stor innflytelse i bankene at de kommer til å være greie med Marine Harvest. Det gjenstår å se hvor lenge bankene er villige å ta risikoen, avslutter Kristiansen.I skrivende stund er Cermag ned 5,9 prosent til 27 kroner. Marine Harvest faller 0,8 prosent til 1,29 kroner.Les også: