Børsen over 250 igjen

Oslo Børs steg markant tirsdag, selv om nyheter fra USA la en demper på festen. - Elendige tall, sier Trygve Hegnar.

Foto: Scanpix

Oslo Børs' hovedindeks steg 3,3 prosent til 251,19 poeng tirsdag. På det meste var børsen opp 4,5 prosent. Bakgrunnen for at det klabbet på slutten av dagen var at det kom skuffende makrotall fra USA (industriordre, ISM non-manufacturing og pending home sales).Så sent som 20. november var indeksen (intradag) nede i 180,40 poeng. Fra bunnen har hovedindeksen dermed steget 39 prosent. Hittil i 2009 er oppturen på over 11 prosent.Opp i Europa og USA Ellers i Europa er trenden positiv. FTSE 100 i London steg 1,1 prosent, CAC 40 i Paris 0,7 prosent og DAX i Frankfurt 0,7 prosent. Wall Street har åpnet opp. Ved 17.30-tiden er Dow Jones opp 0,3 prosent og Nasdaq opp 0,8 prosent.Naustvik: - Bra oppgang - Det er bra oppgang på Oslo Børs hvor olje- og oljerelaterte selskaper leder an. I tillegg er det positiv utvikling internasjonalt med positive futures i USA og sterk utvikling i Europa. Det virker som den positive utviklingen vi hadde i romjulen fortsetter inn i det nye året, sa aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea Markets til TDN Finans i ettermiddag, før USA-tallene ble sluppet.Hegnar om børsen I dagens utgave av Økonominyhetene med Trygve Hegnar ble det gitt en solid gjennomgang av børsdagen. I tillegg ble de amerikanske nøkkeltallene kommentert. Det var teknisk analyse av Orkla og REC. Hele sendingen ser du ved å klikke her- Børsene er opp både ute og her hjemme. Det vi ser, og det er det ingen tvil om, er at vi har en oljedrevet børs. Nøkkeltallene er derimot elendige, sa Trygve Hegnar blant annet.Oljeprisen over 50 dollar Oljeprisen holdt seg over 50 dollar fatet mesteparten av dagen, men har falt litt tilbake i løpet av dagen. Prisen på Brent-olje er nå 49,89 dollar fatet (februar-kontrakten), opp 0,5 prosent. StatoilHydro ble sendt opp 4,4 prosent til 131 kroner. I går uttalte oljeanalytiker Lill Sandvik til HegnarOnline at hun tror oljeprisen kommer til å stabilisere seg de neste 14 dagene.- Så lenge det ikke blir eskalering i konflikten i Midtøsten, så vil nok prisen på olje stabilisere seg eller faktisk kunne gå litt ned. Den generelt dårlige økonomien i verden vil sørge for det. Prisen skal opp i løpet av året, men ikke i løpet av de neste 14 dagene, sa Sandvik til HegnarOnline.Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets tror oppgangen skal fortsette.- Vi kan se oljeprisen i 60 dollar per fat før januar er ferdig, men jeg tror den geopolitiske støtten fra Gaza-krigen ikke vil være driveren videre herfra. Hvis denne konflikten skal fortsette å være støttende, må den eskalere og føre til et oljeembargo, eller at det skjer noe med oljeinstallasjoner, sier han til HegnarOnline. Han kommer med tre faktorer som kan sende prisen opp. Interoil Exploration steg 14,3 prosent til 21,60 kroner på godt nytt fra Peru. Flere små oljeselskap, med PA Resources og Questerre i spissen, endte opp fem-åtte prosent. Offshore-aksjer som PGS og Songa Offshore var opp 10-12 prosent. PGS kom med en flåteoppdatering i ettermiddag.Ifølge analytiker Kristian Diesen i Pareto Securities var oppdateringen fra PGS stort sett som ventet.- De har guidet ganske bredt på fjerdekvartalstallene med en EBIT på 130-170 millioner dollar som de kommer til å komme godt innenfor. Det er ikke den meldingen som primært driver aksjen i dag, sier han til TDN FinansNedtur for Norske Skog og REC Norske Skog-aksjen falt 6,4 prosent til 14,18 kroner. Selskapet meldte i dag at de planlegger nye kostnadsbesparende kutt. Nye fabrikker kan komme til å bli stengt.REC falt 2,3 prosent til 73,50 kroner etter et kinesisk resultatvarsel.REC-sjef Erik Thorsen sier til TDN Finans at fallet i modulprisene i 2009 ikke blir større enn det selskapet hadde lagt til grunn.Solsektoren har gått bra de siste ukene, så det er ikke vanskelig å tenke seg at noen tar litt profitt hvis de har vært heldige å komme inn på lave nivåer her, sier Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen til Reuters.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.