Dyr euro kan gi EØS-baksmell for Norge

Norges EU-innbetalinger for 2009 kan bli langt høyere enn planlagt på grunn av prishoppet på euro.

Foto: Finansavisen

Finanskrisen har gjort at euroen er dyrere, og Norges forpliktelser til EØS-innbetaling for i år er nesten 700 millioner kroner mer enn da statsbudsjettet ble planlagt. Det skriver Nationen.- Det er åpenbart at hvis eurokursen fortsetter slik, blir det dyrere for Norge. Men vi står jo ved våre forpliktelser, sier seksjonssjef Steinar Hagen ved seksjon for Sentral-Europa- og EØS-finansieringsordningene, som administrerer utbetalingene av Norges EØS-bidrag.Statsbudsjettet for 2009 ble planlagt for et halvt år siden. Da ble det satt av 2,04 milliarder kroner til å dekke de ulike forpliktelsene knyttet til landets årlige EØS-bidrag. Euro-kursen ble satt til 7,9885 kroner.Deretter begynte oljeprisen å falle, og finanskrisen svekket den norske krona. Med dagens kurs på 9,55 kroner per euro blir dermed EØS-bidraget langt høyere enn antatt.Så langt har Norge utbetalt 13,6 prosent av de 1,3 milliarder euroene som skal utbetales for perioden 2004-2009. Utbetalingene skjer til en rekke ulike prosjekter, fortløpende gjennom året. Derfor er det ifølge Hansen vanskelig å regne nøyaktig på hvilke konsekvenser den høye eurokursen kan få.- Vi fikk beskjed om å legge en eurokurs på 7,9885 kroner til grunn. Blir det behov for justering av beløpet, tas det i forbindelse med revidert statsbudsjett, sier han. (©NTB)