Krakkfondet som revolusjonerte Oslo Børs

Finansiell invasjon ga kjempesuksess.

En aksjetrader på NYSE - Foto: AP

Handelsbanken Fondforvaltning lanserte i januar i 2008 Norges to første gearede fond; XACT Derivat bull og XACT Derivat bear. Fondene gir en eksponering mot de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs med en multippel per børsdag på henholdsvis x 2 og x -2. Dette innebærer at XACT Derivat bear ved lanseringen også var Norges første short-fond, eller krakkfond, som det ble døpt av investorene.- Lanseringstidspunktet kunne vel nesten ikke vært bedre. 2008 har helt klart vært et børsår for historiebøkene, og sjelden har vi sett lignende daglig volatilitet i markedet. Både daytradere og noe mer langsiktige investorer virker å ha trykket produktene til brystet. Etter drøye 11 måneder kan vi konstatere en omsetning på nærmere 50 milliarder kroner i de to fondene, sier viseadministrerende direktør Christian Dahl til HegnarOnline.Selv om produktene helt klart primært er tiltenkt traderne, vil de avhengig av strategier også kunne brukes på lang sikt.- Eksempelvis vet vi at mange institusjonelle investorer benytter XACT Derivat bear som et forsikringselement i totalporteføljen, noe fjoråret tydelig demonstrerte nytten av, sier han.