Kriseaksjer fra fjoråret med heftig start

Blir 2009 det store revansje-året for Oslo Børs? Året har i alle fall startet rimelig friskt, og investorene kan smile på børsen i dag. Slik ligger den an akkurat nå. (Oppdatert kl. 14.15)

2009 har startet ganske så lystig på Oslo Børs, En rekke aksjer som fikk juling gjennom hele fjoråret har brukt 2009 sine første timer til å legge på seg ganske så bra, og hovedindeksen gjenspeiler dette.I skrivende stund er Oslo Børs opp 3,43 prosent til 233,16 poeng. Det er en oppgang på 7,68 poeng så langt på årets første dag. Hovedindeksen var imidlertid opp 4 prosent rundt klokken 12.40 i dag.StatoilHydro-aksjen omsettes for 117,30 kroner, opp pene 2,99 prosent for børsens aller største selskap.Det er til nå omsatt aksjer på Oslo Børs for snaue milliarden- relativt beskjedent med andre ord.Olje tilbake etter nyttårshopp Prisen på et fat olje gjorde et aldri så lite hopp i det den vestlige verden gikk over i et nytt år, men det sorte gull daler tilbake til gamle nivåer nå som året begynner å sette seg.Et fat nordsjøolje med levering i februar omsettes nå for 41,77 dollar per fat, ned 8,36 prosent eller 3,80 dollar siden vi gikk inn i et nytt handelsdøgn.WTI-oljen, den amerikanske lettoljen, faller også tilbake, og omsettes nå for 41,36 dollar fatet, ned 7,26 prosent eller 3,24 dollar.Kan det imidlertid være duket for en kraftig oppgang i prisen på olje i den nærmeste fremtid? Dersom urolighetene i Midtøsten fortsetter og Iran stenger det mye omtalte Hormuz-stredet, kan nemlig prisen på fat gå fullstendig bananas.Oljeanalytiker Thina Saltvedt har dog liten tro på at dette kommer til å skje.- Jeg tror sjansen er mindre enn 5 prosent for en blokade av Hormuz-stredet. Jeg tror ikke på noe embargo, men man kan jo ikke utelukke det fullstendig, sier hun til HegnarOnline.Tre aksjer opp mer enn 30 prosentEn rekke aksjer som fikk heftig juling i 2008, har startet 2009 på en meget positiv måte enn så lenge.Aller best så langt i dag har det gått for Northern Offshore, som legger på seg 34,23 prosent til 4 kroner. Heller ikke Nordic Mining kan klage over dagens oppgang som er på 33,33 prosent til 0,80 kroner.De to siste selskapene som kan vise til en oppgang på mer enn 30 prosent er Canargo som stiger 32,26 prosent til 0,41 kroner og Birdstep som er opp 30 prosent til 1,69 kroner.Crew Gold, Petromena, Golden Ocean, Tandberg Data og Eltek er andre selskaper som har fått meget hard medfart den siste tiden, men som er høyt oppe på vinnerlisten i dag.På taperlisten finner vi selskapet Eitzen Maritime helt på topp, med en nedgang på 5,83 prosent til 0,97 kroner. 1 SR Bank daler 4 prosent til 31,20 kroner.London Mining, Vizrt og Questerre, hvorav sistnevnte avsluttet 2008 fremragende, opplever også nedgang i dag, men det er ikke de store utslagene for noen av disse.Alle de tre daler rundt 1,3 til 2 prosent.Blant de store selskapene og de mest omsatte i dag på børsen, går det best for Sevan Marine, som er opp 12,43 prosent til 8,32 kroner og REC som er opp 6,67 prosent til 68,80 kroner.Nevnte Questerre er den eneste aksjen i denne kategorien som ikke kan vise til oppgang i dag. Oljeselskapet daler 0,86 prosent til 11,55 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.