- Krisetider? Da trykker vi våre egne penger

Det finnes byer og områder verden over som har sin hel egen løsning på krisetider. De begynner rett og slett å trykke egne penger.

Yuan-sedler - Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix

Innbyggerne i den thailandske landsbyen Santi Suk har gjort det før når det har blåst opp til røffe økonomiske tider. Gått til sin egen seddelpresse og begynt å trykke egne penger i lokal valuta, skriver Wall Street Journal.- Vi trenger vår egen valuta nå mer enn noensinne. Utsiktene for Thailand er ikke de beste, og da trenger folk noe de kan tro på, sier Phra Supajarawat, en munk som er en av dem som står bak valutaen.Og dette trikset funker ikke bare i områder som kanskje er litt vanskelige å kontrollere eller der loven lange arm ikke strekker til. En av de andre stedene der man tyr til egne, meget lokale valutaer i krisetider, er Berkshire County i USA.Her ble såkalte BerkShares lansert i 2006, og siden den gang har de blitt en stor slager.Tanken bak lokale valutaer, som kun tas i mot i nærområdene der de trykkes opp, er at man skal bruke mer penger i sitt lokale samfunn, og dermed bidra til at økonomien der ikke blir like hardt rammet som den blir andre steder.