Kunne man fått en bedre børsstart i 2009?

Børsen hadde en strålende dag, ble sterkere og sterkere for hver time som gikk, og endte opp 6,10 prosent.

Foto: Finansavisen

Det som skulle være en dorsk og slapp fredag, klemt inn mellom nyttårsfeiring og en ny helg, endte opp med å bli en innholdsrik og morsomt dag der Oslo Børs virkelig fikk investorene til å smile.Hovedindeksen var aldri i minus, styrket seg så å si for hver time som gikk i løpet av dagen, og endte opp på sin sterkeste notering intradag.Fasit da klokken slo 17.30 og man tok helg var en hovedindeks som endte opp 6,10 prosent til 239,24 poeng - en oppgang på 13,76 poeng. Bedre start på 2009 kunne man nesten ikke bedt om!Mer solid enn dette har ikke årets første børsdag vært siden 1983!StatoilHydro-aksjen endte opp 3,95 prosent til 118,40 kroner, godt hjulpet av en oljepris som tok fyr da det gjenstod et par timer av åpningstiden på Oslo Børs denne fredagen.Det ble omsatt aksjer på børsen for 2,63 milliarder kroner.Også i Europa ble det en blå og pen dag for de aller fleste indeksene. Oppganger fra 2,50 prosent opp til i overkant av 3,40 prosent for de største indeksene, preget bildet.USA-børsene startet bra, men så kom det nye tall for ISMs innkjøpssjefindeks som viste begredelig utvikling. Forventningen var et fall til 35,5 poeng i desember fra 36,2 i november, men fasit ble langt verre.Indeksen viste et fall i desember til 32,4, og børsene over dammen fikk seg en liten tur nedover grunnet dette, men hentet seg deretter inn igjen,Oljen som tok fyrPrisen på nordsjøolje fikk et kraftig byks oppover da 2009 ble innledet, men da de fleste investorer kom på jobb norsk tid fredag, var fatet igjen nede på rundt 42 dollar.Faktisk har nordsjøoljen blitt handlet så langt som 41,60 dollar i løpet av fredagen, noe som betyr at prisen har vært ned nesten ti prosent.Men utover dagen tok prisen igjen seg kraftig opp, og dette bidro i aller høyeste til at Oslo Børs svingte seg til stadig høyere nivåer.Et fat med nordsjøolje med levering i februar omsettes nå for 46,45 dollar, opp 1,89 prosent eller 0,87 dollar så langt dette døgnet. Tidligere i dag var fatet altså ned. Høyeste notering var 47,33 dollar fatet.Et fat WTI-olje går akkurat nå for 45,67 dollar, opp 2,40 prosent eller 1,07 dollar så langt dette døgnet.Samtidig meldes det at OPECs daglige skipninger av råolje vil ventes å falle 1 prosent til 23,8 millioner fat pr dag de fire ukene frem til 17. januar sammenlignet med 23,8 millioner fat i perioden før.Det viser tall fra Oil Movements, ifølge Bloomberg News fredag kveld.De ødelagte aksjenes hevnHele 15 aksjer på Oslo Børs endte opp mer enn 20 prosent fredag, og flere av disse var selskaper som i løpet av 2008 fikk usedvanlig mye juling.På toppen til slutt tronet Northern Offshore med en oppgang på 51,01 prosent til 4,50 kroner.Canargo ville også begynne 2009 på en solid måte (det var børspausen i aksjen i løpet av dagen - denne ble opphevet 10.43), og gikk opp 38,71 prosent til 0,43 kroner, mens Nordic Mining kunne vise til en oppgang på 33,33 prosent til 0,80 kroner da dagen var over.Selskaper som Crew Gold, Petromena, Birdstep, Golden Ocean, BW Offshore og Petrolia Drilling hadde utallige tunge dager i 2008, men starten på 2009 var upåklagelig.Samtlige av disse styrket seg nemlig med over 20 prosent på årets første børsdag.Når det gjelder Golden Ocean så falt tørrbulkindeksen Baltic Dry Index 0,13 prosent, eller ett poeng til 773 poeng fredag.Også Simrad Optronics hadde en fin dag og endte opp 24,20 prosent til 3,90 kroner. Meglerhuset Orion Securities har ståltro på aksjen, og mener den bør kunne ha meget positiv utvikling i tiden som kommer.Av de store og tunge børslokomotivene gikk det aller best for REC i dag, og solselskapet endte opp 12,56 prosent til 72,60 kroner. Her mener Orion Securities at Barack Obamas inntreden som president kan få meget positive følger for aksjen.Frontline endte opp 10,63 prosent til 221,25 kroner, Yara la på seg 8,57 prosent til 161,50 kroner mens Orkla endte opp 8,47 prosent til 49,30 kroner.Det er også verdt å nevne at Sevan Marine endte dagen opp 12,84 prosent til 8,35 kroner.Taperlisten var meget beskjeden fredag, og bare 16 selskaper endte dagen i rødt.Verst gikk det for Bergen Group som raket av seg 8,45 prosent til 5,20 kroner på årets første dag, mens Olav Thon Eiendomsselskap gikk ned 5,21 prosent til 455 kroner.Ellers endte dagen i rødt også for Komplett, Acta, Opera og London Mining.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.