Sterk sluttspurt sendte Oslo Børs i pluss

Hovedindeksen vinglet seg gjennom dagen, men det endte godt. En lettere stemning på Wall Street sendte Oslo Børs opp én prosent. DnB NOR og Yara var lyspunkter, mens John Fredriksen-selskap steg nesten 20 prosent. RCCL tynget markedet og falt nesten ni prosent.

Etter en vinglete dag sluttet hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,95 prosent til 238,79 poeng. Lettere stemning på Wall Street den siste timen før stengetid i Oslo løftet markedet i pluss. Særlig IT-sektoren står frem i USA.Etter oljeprismassakre og fall i USA og Asia åpnet det imidertid ned, og indeksen var nede i 231,44 poeng på det laveste i morges. Så snudde trenden, blant annet hjulpet av Yara, og i 10.40-tiden var hovedindeksen oppe i 238,15. Deretter trakk markedet seg litt tilbake igjen, før det svingte seg opp igjen til dagsbeste på 238,36 poeng litt etter klokken 13.Men så bar det nedover igjen, inntil jobless claims fra USA sluppet klokken 14.30 viste et overraskende fall i forrige uke. Dette løftet hovedindeksen over fire poeng den neste timen. Men så kom Wal-Mart med resultatvarsel. Dette tynget markedet utover ettermiddagen, før stemningen altså lettet på Wall Street.Det ble omsatt verdipapirer på Oslo Børs for 5,14 milliarder kroner.Oljeprisen peker ned En mye kraftigere oljelagerbygging i USA enn ventet kjørte oljeprisen kraftig ned i går kveld. Utover formiddagen i dag så den ut til å ha lagt seg rundt nivået ved stengning i går. Tidlig i ettermiddag pekte pilene oppover, men de siste timene har trenden igen vært negativ.WTI-olje for levering i februar er ned 1,49 dollar til 41,14 dollar fatet, mens Brent-frontkontrakten står i 44,55 dollar fatet, som er ned 1,31 dollar.Analytiker Thina Saltvedt hos Nordea Markets tror oljeprisen kan duppe under 40 dollar fatet.- Det tror jeg den kan gjøre, da vi trolig vil få svakere vekst både i USA og Kina. Et fall i veksten kan påvirke etterspørselen av olje, som vil presse prisen videre ned, sier hun til HegnarOnline .StatoilHydro-aksjen sluttet på 122 kroner, ned 0,33 prosent. Av andre energiaktører merker vi oss at Questerre gikk tilbake 4,1 prosent til 10,50 kroner. Interoil og Artumas Group endte ned hhv. 4,3 og 5,1 prosent.Et lyspunkt var imidlertid DNO, som la på seg 5,2 prosent til 4,67 kroner. DnB NOR Markets spår rally i aksjen .På dagens utgave av Økonominyhetene analyserte vi blant annet Questerre og Norse Energy. Se sendingen ved å klikke her.RCCL-smell Blant tungvekterne er det få, store negative utslag. Det største unntaket er RCCL, som falt hele 8,75 prosent til 86 kroner. Pareto-analytiker Samir Bendriss kuttet i går sin anbefaling på aksjen til selg, med et kursmål på 10 dollar, etter at aksjen er opp 30 prosent den seneste måneden.- Det er ikke noe spesielle sektor- eller selskapsnyheter i dag som trekker aksjen ned. Det kan være gevinstsikring, ettersom aksjen har vært veldig sterk den siste måneden, sier en analytiker til TDN Finans, som har kjøpsanbefaling på aksjen.Ellers var Sevan Marine og Songa Offshore ned hhv. 3,15 og 2,44 prosent. Orkla og Storebrand falt rundt én prosent. Aker, Schibsted og Ganger Rolf falt 1-2 prosent. Norske Skog var uendret på 13,82 kroner.Yara opp, men Freddy på topp Yara var som sagt en bidragsyter til at markedet hentet seg inn fra dagsverste-nivåer, og aksjen var fortsatt et lyspunkt blant de mest omsatte aksjene da markedet stengte. Oppgangen ble 3,9 prosent til 161,25 kroner.Bakgrunnen er Yara-konkurrenten Monsantos oppjustering av resultatguidingen i går. I tillegg steg aksjen på usikkerhet rundt gjødselsproduksjon som følge av gasskonflikten mellom Russland og Ukraina , samt streik i India.- Yara kan gjøre det bra i dagens marked, sier en megler TDN Finans har snakket med, og viser nettopp til Monsantos oppjustering av guidingen i går.Flere av John Fredriksens hovedinvesteringer sluttet også i pluss torsdag. Seadrill og Frontline endte opp hhv. 2,5 og 3,4 prosent. Men aller mest steg Marine Harvest, som la på seg 19,27 prosent til 1,30 kroner, uten at det kom noen nyheter fra selskapet.Ved siden av Seadrill var det også flere offshoreaksjer som yppet seg. Subsea 7 la på seg 5,3 prosent, mens TGS endte opp 3,8 prosent. Acergy steg to prosent.Vi merker oss ellers at DnB NOR steg 4,84 prosent til 27,05 kroner, mens Tandberg la på seg tre prosent. Norsk Hydro, REC og Telenor steg 1-2 prosent.Norwegian la frem gode trafikktall i morges, og ble belønnet med en oppgang på 1,6 prosent til 38 kroner.De største vinnerne Eneste aksje som steg mer enn Marine Harvest var 24SevenOffice, som steg hele 30,8 prosent til 4,67 kroner. Ellers la Medi-Cult på seg 14,5 prosent. Nordic Mining avanserte 14 prosent, mens Badger Explorer la på seg 13,3 prosent.Ytterligere tre aksjer steg over ti prosent. Det var Grieg Seafood, Tandberg Storage og Blom, som endte opp 11-12 prosent.IGE, Sparebanken Vest, Roxar, CanArgo, Aker Floating og Belships var blant aksjene som steg 5-6 prosent. Simrad Optronics la på seg 6,7 prosent, mens Fairmount og Norwegian Logistic Property var opp hhv. 7,2 og 7,8 prosent.Til slutt nevner vi Scorpion Offshore og Scandinavian Property Development, som steg hhv. 8,33 og 9,8 prosent.De største taperne Taperlisten toppes av Oceanteam, som falt 12,3 prosent til 30,70 kroner, riktignok på beskjedent volum: 2.000 aksjer. Det var den eneste aksjen som falt mer enn RCCL.Videre finner vi Eidesvik Offshore og GIPS, som falt hhv. 8,66 og 8,33 prosent. Kongsberg Automotive falt 7,6 prosent.Fred. Olsen Production, Scan Geophysical, Bergen Group, Emgs og Stepstone falt 6-7 prosent. Sistnevnte meldte i ettermiddag at det har økt majoritetsandelen i sin kinesiske virksomhet til 100 prosent gjennom kjøp av minoritetsinteressene i LEVEL4 Performance Consulting.Blant andre tapere finner vi Ekornes, som falt tilbake 5,4 prosent til 70 kroner, på meldingen om at 180 årsverk skal fjernes . Blant annet skal fabrikken på Stranda legges ned. Volumet i aksjen var imidlertid beskjedent: Drøyt 34.000 aksjer.Birdstep endte ned 5,5 prosent til 1,55 kroner. Selskapet meldte i morges at det har betalt ytterligere 1.549.655 aksjer til Secgo Softwares tidligere aksjonærer, som ledd i den resultatavhengige delen av oppgjøret.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.