Typiske vinnere når det snur

Ledende indikatorer tyder på at investorene ennå ikke har fått et inngangsnivå med lav risiko, mener Trym Riksen i DnB NOR Private Banking. Dette blir vinnerene når det snur.

Trym Riksen Foto: Finansavisen

Når de ledende indikatorene faller, faller aksjemarkedet i halvparten av tilfellene, ifølge investeringsdirektør Trym Riksen i DnB NOR Private Banking. I den andre halvparten stiger aksjemarkedet.- Når ledende indikatorer bunner ut, har aksjemarkedet siden 1949 steget i 17 av 18 eller 18 av 19 tilfeller. De er et risikostyringsverktøy, forklarer Riksen i et intervju med Finansavisen lørdag.Og hva skal til for at ledende indikatorer skal bunne ut og stige?- Du har disse enorme offentlige stimuliene. Foreløpig ser de ikke ut til å ha snudd indikatorene. Det ser ut til at strateger og politikere har en plan A som tilsier at økonomien bunner ut sommeren 2009. Men de har ikke en plan om hva som skjer hvis økonomien ikke snur, sier Riksen.At økonomien snur til sommeren er et plausibelt scenario. Men det er ingenting i de ledende indikatorene som tyder på det foreløpig. Riksen er klar på hva som vil stige først når vendepunktet kommer.- Small caps, små vekstselskaper, sykliske bedrifter innen maskinvarer, som svenskene har mye av, eller som i Aker-systemet. Stål, bilselskaper, kjemi. Den norske kronen går gjerne bra, og dollaren. Det er typiske vinnere når man går fra en kontraksjon til en oppgangsfase, sier Riksen.Han synes det er tankevekkende at ledende indikatorer fortsetter å peke nedover etter det nest verste fallet i aksjemarkedet siden 1900.- I og med at de fortsatt faller, har ikke investorene fått en lavrisiko-inngangspunkt i aksjemarkedet, mener han. - På den annen side: Basert på historiske erfaringer vil det være langt utenfor normalen hvis det faller mye herfra. Skal det falle som i USA på begynnelsen av 1930-tallet, skal det ikke bare ha falt med rundt 50 prosent, som nå, men med 50 prosent to ganger til.