Fantastisk ukestart på Oslo Børs

En sterk oljepris sørget for en meget god ukestart på Oslo Børs. Vinneraksjen slo til med et kursløft på hele 33 prosent. Dagens børskommentar får du her.

Foto: iStockPhoto
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i dag opp 2,98 prosent før den sluttet på 240,39 poeng. Det ble omsatt aksjer for 5,6 milliarder kroner.Prisen på et fat Nordsjøolje, med levering i mars, har gått opp 2,60 prosent og står nå i 47,11 dollar. Dette sørget for at børslokomotivet StatoilHydro la på seg 4,30 prosent.Søndag presenterte Regjeringen Bankpakke II som var på 100 milliarder kroner. Nyheten bidro i dag til å løfte DnB NOR-aksjen 5,28 prosent mens Storebrand-aksjen la på seg 1,71 prosent før den sluttet på 20,85 kroner. Tidligere i dag var derimot Storebrand-aksjen helt oppe i 22,80 kroner.- Regjeringen foreslår å etablere to nye fond med en samlet kapital på 100 milliarder kroner. De to fondene skal gjøre det lettere for bedrifter og husholdninger å få tilgang til lån og bidra til å stabilisere finansmarkedet, sier statsminister Jens Stoltenberg.Golden Ocean Group og Jinhui Shipping dukket også opp på vinnerlisten. Førstnevnte la på seg 11,14 prosent mens sistnevnte gikk opp 32,66 prosent. En meglersjef sier til TDN Finans at han er usikker på om de to aksjene er gode kjøp nå, selv om han har anbefalt kjøp av aksjene de siste to dagene.Analytikere TDN Finans har snakket med sier at oppgangen i Jinhui Shipping er spesielt drevet av oppgang i skipsverdiene som en følge av oppgangen i ratene. Analytikerne tror derimot at rateoppgangen er midlertidig.International Gold Exploration IGE AB rapporterer bedre boreresultat fra Rönnbäcken-prosjektet enn ventet. Programmet, som er på totalt 16.024 meter og 98 hull, ble avsluttet i slutten av januar.Resultatet har gjort det mulig for IGE å heve prospekteringsmålet med 50 prosent til 180-220 millioner tonn. Den årlige produksjonen anslås til mellom 15 og 20.000 tonn nikkel. Nyheten løftet IGE-aksjen 3,61 prosent.Yara International, National Oil Corporation of Libya (NOC) og Libyan Investment Authority (LIA) signerte i dag de endelige avtaler for å etablere samarbeidsselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifco). Yara, NOC og LIA eier henholdsvis 50 prosent, 25 prosent og 25 prosent av det nye selskapet. Avtalene ble signert etter godkjennelse av nødvendige lisenser under den libyske investeringslov. Verdien på Yara økte med 0,96 prosent.Kitron melder om et resultat før skatt på 50,2 millioner kroner i fjerde kvartal 2008, mot 18 millioner kroner i samme periode i 2007. Selskapet planlegger en reduksjon av arbeidsstokken fra 1.470 i desember 2008 til 1.220 i løpet av 2009.Reduksjonen er delvis et resultat av effektivitetsforbedringer og delvis som følge av at enkelte store kunder har redusert sine prognoser. Kitron anslår et fall i omsetningen på 10 prosent i 2009 sammenlignet med 2008. Kitron-aksjen falt i dag 6,38 prosent.Se også dagens Økonominyheter med Trygve Hegnar på web-TV. Tormod Andreassen var dagens gjest. De norske myndighetenes nye bankpakke og hvilke bedrifter som bør få tilgang til obligasjonsfondet var et av hovedtemaene.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs