Analytikere frykter valutakrig

Flere analytikere venter nå "krig" i valutamarkedet.

Børs

Da den sveitsiske sentralbanken gikk ut sist uke og varslet at de aktivt skulle senke den sveitsiske francen, var det mange som så i retning Japan.- La valutakrigene begynne, sa Chris Turner ved ING Financial Markets til Financial Times sist fredag. Turner venter å se andre sentralbanker, som den japanske, følger etter den sveitsiske.På onsdag kom neste overraskelse fra en stor sentralbank. Da ble det klart at Ben Bernanke og Federal Reserve skal kjøpe statsobligasjoner for 300 milliarder dollar. Markedet reagerte med å sende dollaren til bunns.- Det vil utgjøre et betydelig problem for Europa om dollaren skal svekke seg mye mer fremover, sier makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til E24.Steinar Juel i Nordea tror ytterlig dollarsvekkelse kan få den europeiske sentralbanken på banen, i en slags "valutakrig".- Så lenge Federal Reserve har de mest omfattende tiltakene vil dollarkursen forbli svekket. Men i det andre kommer med tilsvarende trekk er vi like langt når det gjelder valutaen, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til avisen.Verste uke på 24 år Den amerikanske dollaren har denne uken falt 5,1 prosent i forhold til en samling av verdens ledende valutaer. Det er den verste utviklingen for valutaen siden 1985.Fredag koster det 6,34 kroner for én dollar, og dermed har valutaen sunket over 12 prosent siden begynnelsen av mars.- Dette er et historisk øyeblikk. Vi ser starten av degraderingen av dollaren, og begynnelsen på slutten for hele verdens reserve-valuta, sier sjeføkonom Alan Ruskin i RBS Greenwich Capital til Reuters.

Nyheter
Børs