Fantastisk dag på Oslo Børs

I dag stemte det meste på Oslo Børs. Gode nyheter fra USA, kombinert med en meget sterk oljepris, sørget for et skikkelig rally. Flere aksjer gikk til himmels. Dagens børskommentar får du her.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i dag opp 3,96 prosent før den sluttet på 232,44 poeng. Det ble omsatt aksjer for 4,2 milliarder kroner.Prisen på et fat Nordsjøolje, med levering i mai, har gått opp 4,86 prosent og står nå i 53,71 dollar.Store selskap som StatoilHydro, Yara, Norsk Hydro og DnB NOR gikk opp henholdsvis 3,72 prosent, 4,00 prosent, 4,89 prosent og 6,13 prosent.Tirsdag og onsdag denne uken skal utenriksminister Jonas Gahr Støre besøke Moskva. Her skal han forsøke å hjelpe Telenor med selskapets utfordringer i Russland. Dette bidro til å løfte Telenor-aksjen 7,57 prosent.-Støre skal i møte med den russiske utenriksministeren og han kommer til å ta opp blant annet Telenor-saken med han. Så skal han også ha et møte med norsk næringsliv i Russland. Telenor-saken vil være på dagsorden begge stedene. Det han kommer til å legge vekt på er at denne saken kan være veldig ødeleggende for Russlands omdømmet internasjonalt, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i Utenriksdepartementet til TDN Finans mandag.I slutten av desember 2008 opplyste Norse Energy at produksjonen i USA hadde nådd ny all time high på 6.000 millioner kubikkfot, tilsvarende 1.069 fat per dag. Selskapet satte som mål at man skulle doble den daglige produksjonen innen utgangen av kalenderåret 2008.Etter den siste installasjonen har produksjonen nå passert 10.000 millioner kubikkfot per dag (1.781 fat). NEC-sjef Øivind Risberg slår at man er på god vei mot å nå målet om en USA-produksjon på 12.000 millioner kubikkfot per dag (2.137 fat per dag). NEC-aksjen gikk i dag opp 19,39 prosent.Verdien på Questerre Energy økte i dag med 22,16 prosent. Analytikere TDN Finans har snakket med har ingen annen forklaring på oppgangen enn en økning gassprisene og generell børsoppgang. - Det skyldes nok den kraftige oppgangen i gassprisen som vi så på fredag, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities.Et datterselskap av Intex Resources, Aglubang Mining Corp., har i dag inngått en produksjonsdelingsavtale (MPSA) med den filippinske regjeringen for områdene Buraboy og Upper Kisluyan, som ligger i Occidental-provinsen på øya Mindoro i Filippinene. Denne avtalen markerer slutten på en to år lang godkjenningsprosess.Avtalen gir selskapet eksklusive rettigheter til nikkelutvinning i det berørte området i en 25-års periode (inkludert letefasen). Nikkelforekomsten er i dag potensielt en av de største nikkel-laterittforekomstene i verden. Intex-aksjen klatret 11,11 prosent.Kongsberg Automotive har nå inngått flere kontrakter med en japansk bilprodusent. Kontraktene har en samlet verdi på 50 millioner kroner, og strekker seg over ti år. Nyheten sendte Kongsberg Automative-aksjen opp 12,17 prosent.Petroleum Geo-Services har sendt ut en ny melding i forbindelse med fartøyene som er under bygging ved Factorias Vulcano-verftet i Spania. PGS' Arrow Seismic Invest II Ltd. har nå formelt meddelt verftet at kontrakten for nybygg nummer 532 blir kansellert og ber om å få refundert 39 millioner euro, pluss renter.Kanselleringen betyr at PGS må foreta en avsetning på inntil 50 millioner dollar, som vil bli bokført i første kvartal. PGS-aksjen gikk i dag opp 3,96 prosent.USAs finansminister Timothy Geithner uttalte mandag at den private banksektoren blir nødt til å ta på seg en del risiko dersom hans nye bankplan faktisk skal virke. Geithner sa videre at trekket med å la myndighetene kjøpe opp råtne eiendeler og lån fra bankene vil hjelpe til med å unngå en langvarig og tung resesjon. Dette vil også gjøre det lettere for bankene å ordne privat kapital på egenhånd.Dagens nyheter fra USA har ført til markerte kursoppganger på Wall Street. I skrivende stund er Dow Jones opp hele 4,2 prosent.Se dagens Økonominyheter med Trygve Hegnar på web-TV.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs