Aker ser nøye på Røkkes milliard-bombe

Tar en full gjennomgang av de interne transaksjonene i Aker.

Publisert 3. april 2009 kl. 21.09
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen
Aker Holding gjør som næringsminister Sylvia Brustad (Ap) ber om, og vil ta en full gjennomgang av de interne transaksjonene i Aker, ifølge NTB.Konstituert styreleder Kristin Krohn Devold opplyser at styret har bedt Aker Solutions innhente og behandle en ny, uavhengig vurdering av den fairness opinion som DnB NOR Markets tidligere har utarbeidet for selskapet. Også grunnlaget for utredningen skal vurderes.Bankens fairness opinion omhandler de avtaler som ble inngått 1. april 2009 om overdragelse av selskaper og selskapsandeler mellom Aker og Aker Solutions.Krohn Devold sier styret i Aker Holding vil be Aker Solutions offentliggjøre konklusjonene fra den nye vurderingen så snart den foreligger.Aker Holdings styreleder og styremedlemmet Kjell Inge Røkke har begge erklært seg inhabile og deltok ikke i Aker Holding-styrets behandling av Brustads anmodning.
Bombe
Aker ASA får 1,4 milliarder kroner i en operasjon der de kvitter seg med eierandeler i selskaper med skjulte kapitalbehov. Disse er i dagens Finansavisen anslått til minst fem milliarder kroner. Kapitalbehovet blir omtalt som en milliard-bombe.- Vi kjøper oss opp i gode virksomheter som gir oss forsterket slagkraft i våre strategiske fokusområder. Vi etablerer et utvidet fundament for videre industriell utvikling i grensesnittet mellom energi, miljø og maritim virksomhet - næringer med solid langsiktig vekstpotensial, sa Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions i en kommentar i en børsmelding i går.Handelen i Aker Oilfield Services har vært varslet i lang tid, bare prisen var en nyhet i går, ifølge Finansavisen.- Jeg tror ikke Dag Terje Andersen har skjønt hvilket selskap han investerte i. Enten var det dumskap, mangel på vurderingsevne, i beste fall en gedigen feilvurdering eller rett og slett korrupsjon. Regjeringen sitter passivt og ser på at Aker bruker Aker Solutions som en søppeldunk. (..) Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sier eks-analytiker fra Fearnely Fonds og nå leder for Øystein Stray Spetalens hedgefond Ferncliff Asset Managment, Kjell Erik Eilertsen til Dagens Næringsliv.Kjell Inge Røkke sier til avisen at det alltid vil være positive og negative reaksjoner når de gjør slike operasjoner, men at de som er negative får mest spalteplass.Les alt om Røkkes milliard-grep i dagens Finansavisen