Fryktet sykdom kan gi milliardtap

Den fryktede laksesykdommen PD er for første gang påvist i Midt-Norge. Trøndersk oppdrettsnæring risikerer årlige milliardtap hvis sykdommen får fotfeste i regionen.

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Børs

Den fryktede laksesykdommen PD er for første gang påvist i Midt-Norge. Trøndersk oppdrettsnæring risikerer årlige milliardtap hvis sykdommen får fotfeste i regionen.Vestlandet har siden 1990-tallet slitt med virussykdommen PD (pancreas disease), men Midt-Norge har inntil nå vært PD-fri sone.Før helgen måtte imidlertid Mattilsynet beordre nedslakting av 1,7 millioner fisk ved SalMars anlegg på Fornes utenfor Hitra hvor Veterinærinstituttet hadde påvist sykdommen, skriver Adresseavisen.I mars ble det påvist PD i et SalMar-anlegg på Smøla. Bare 2.000-3.000 fisk var igjen i anlegget da sykdommen ble funnet, og disse ble slaktet ned med det samme.Erfaringer fra Vestlandet viser at PD blir et pengesluk for næringen om den få etablert seg.- Oppdrettsnæringen på Vestlandet taper rundt en milliard kroner hvert år på PD. Næringen er omtrent like stor i Trøndelag og Møre og Romsdal. Får sykdommen fotfeste også der, vil tapene kunne bli på samme størrelse som på Vestlandet, sier Paul Negård, tidligere veterinær i Mattilsynet, nå prosjektkoordinator i PD-prosjektet Vestlandet.

Nyheter
Næringsliv