Gjeld, milliarder, løgn og bedrag?

Alt om den skitne Aker/Røkke/Aker Solutions-saken.

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen
Børs

Den 2. april 2009 tikket det inn en børsmelding fra Aker Solutions. Her kan du lese den første nyheten om saken som i løpet av kort tid utviklet seg til det som kan bli husket som Aker-skandalen.Les også: Disse var med i høstens store påskekrim Det ble tidlig klart at Aker ASA hadde ftt 1,4 milliarder kroner i en operasjon der Aker kvittet seg med eierandeler i selskaper med skjulte kapitalbehov. Finansavisen anslo disse til minst fem milliarder kroner. Kapitalbehovet ble omtalt som en milliard-bombe.Kort fortalt kunne det virke som om Røkke hadde flyttet over gjeld fra selskaper hvor han har store eierinteresser, til selskapet med mindre eierinteresser, men fortsatt kontroll, Aker Solutions.Det gikk ikke lenge før kritikken haglet mot Røkke og hans milliard-grep. Selv svarte Røkke med at en sak både har positive og negative sider, men at det er de negative som får de største oppslagene i pressen.Kritikken mot at staten hadde kjøpt seg inn i Aker Solutions ASA i 2007 fikk også nye bein å gå på.- Jeg tror ikke Dag Terje Andersen har skjønt hvilket selskap han investerte i. Enten var det dumskap, mangel på vurderingsevne, i beste fall en gedigen feilvurdering eller rett og slett korrupsjon. Regjeringen sitter passivt og ser på at Aker bruker Aker Solutions som en søppeldunk. (..) Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sa eks-analytiker fra Fearnely Fonds og nå leder for Øystein Stray Spetalens hedgefond Ferncliff Asset Managment, Kjell Erik Eilertsen til Dagens Næringsliv dagen etter det ble klart. Les mer om dette her Fredag ettermiddag hadde Næringsminister Sylvia Brustad et møte i departementet med styrelederen i holdingselskapet, Øyvind Eriksen, der hun ba om en gransking av verdifastsettelsen på de forskjellige selskapene som ble flyttet fra Aker ASA til det mer operative selskapet Aker Solutions. Det varte ikke lenge før det ble personlig .Det store temaet i aksjenorge etter 2. april har vært Røkke og hans milliardgrep. Spetalen sendte ut en morsom SMS til kjente og kolleger. SMSen kan du lese her .Regjeringen, som i 2007 betalte Røkke 4,8 milliarder kroner for å komme på eiersiden i Aker Solutions, gjennom Aker Holding, fikk rett og slett ikke anledning til å ta stilling til transaksjonene. For det var ikke Aker Solutions ASA, men datterselskapet Aker Solutions AS som var motpart i tranaksjonene. Mer om denne siden av saken her - Hele denne saken ligner på politisk korrupsjon, sa Torbjørn Hansen (H) i Stortingets næringskomité til VG .Problemene baller på seg for Røkke og Aker, som nå granskes av Kredittilsynet .Men hva var årsaken til den agressive bevegelsen. Mye kan tyde på at Kjell Inge Røkkes Aker var finansielt presset i tiden før salget til Aker Solutions. Én uke før salget skrev SEB Enskilda at dette var årsaken til rekordrabatt på aksjen. Mer om dette her .- Verdens beste selger mot karusellen Berit Kjøll, skrev Trygve Hegnar om situasjonen i Aker Solutions-styret i sin leder i Finansavisen. Les deler av hans kommentar her Og sist, men overhodet ikke minst, så ser det nå ut som Staten kan gripe drastisk inn i saken. Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) åpner for at styret i Aker Holding kan behandle Aker Solutions' aksjesalg på nytt. I så fall kan staten stoppe hele salget. Mer om dette herDet siste kan fort bli utfallet og spørsmålet blir da om det ikke vil tjene Aker og Kjell Inge Røkkes sak bedre om Røkke selv raskt tar initiativ til å reversere salget?

Nyheter
Børs