Har vi sett bunnen i aksjemarkedet?

Espen Grønstad i analyseselskapet Investtech ser tegn på at bunnen i aksjemarkedet er nådd.

Publisert 3. april 2009 kl. 13.23
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 266 ord
To glade tradere på Wall Street - Foto: AP
De siste dagene har vært preget at børsoptimisme. Espen Grønstad, adm. direktør i analyseselskapet Investtech.com, sier til HegnarOnline at positive signaler fra Stockholmsbørsen kan indikere at bunnen er bak oss.- Ved flere tilfeller har Stockholmsbørsen vært tidlig ute med å signalisere brudd på trender, sier Grønstad til HegnarOnline.- OMX 30 har ligget i en fallende trend siden midten av 2007 og i november 2008 var den nede i 568 poeng. Indeksen har nå imidlertid brutt den fallende trenden og etablert en dobbel-bunn-formasjon og en omvendt-hode-og-skuldre-formasjon. Dette er bunnformasjoner som signaliserer at trenden nå har vendt opp. Vi har fått et langsiktig kjøpssignal på Stockholmsbørsen. Det ser dermed ut som om vi har lagt en lang nedgangsperiode bak oss og innledet en positiv periode på børsen, sier Grønstad.- Dette synet støttes av lave hausseindekser som nå har snudd opp og indikerer at pessimismen er på vei ut av markedet. Innsidebarometeret viser også at majoriteten av innsiderne er positive til sine selskaper. Mange har benyttet fallet i markedet til å kjøpe aksjer i sine respektive selskaper. Hele 80 prosent av alle handlene det siste året er innsidekjøp, sier Grønstad.- Størrelsen på fallet siden sommeren 2007 er også vesentlig. OMX30 har i denne perioden falt med nesten 60 prosent og vi har hatt et tilsvarende fall med flere andre av verdens børser. Ser vi på tidligere perioder med kraftig børsfall har det ligget rundt tilsvarende fall før børsene igjen har snudd opp, avslutter Grønstad.I skrivende stund står OMX 30-indeksen i 718,43 poeng, opp 0,65 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs har derimot falt 0,14 prosent og står i 239,39 poeng.