Røkke ville gi bort Aker til Ap-stiftelse

Kjell Inge Røkke ville putte Aker i en Ap-stiftelse. Til gjengjeld skulle han få skattefritak.

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen
Børs

Finansavisen avslører onsdag at statsminister Jens Stoltenberg og Aker-eier Kjell Inge Røkke høsten 2008 arbeidet for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse, hvor Ap-folk skulle fylle opp styret og Røkke ville få skattefritak. Røkke lokket med at dette skulle være en sosialdemokratisk tenketank etter mønster av FAFO.Røkke og hans nye konsernsjef i Aker, Bahr-advokat Øyvind Eriksen, hadde hentet inspirasjon fra den svenske Wallenberg-familien, hvor Wallenbergs stiftelse troner på toppen av deres system. I en tilsvarende konstruksjon i Norge skulle 60-80 prosent av Røkkes eierpost på 67 prosent i Aker ASA løftes opp i stiftelsen som hadde allmennyttige formål, noe som ville sikre Røkke fortsatt kontroll.Konstruksjonen ville ha utløst skatteplikt, men avisens kilder hevder at det på høyt nivå i Regjeringen skal ha vært en positiv interesse knyttet til muligheten for en skattefri overføring; lex Røkke.Planene ble stoppet av finanskrisen.Les hele saken i Finansavisen.Kjell Inge Røkke møter pressen for å kommentere Aker-sirkuset klokken 14.00 i dag. Seansen følger du LIVE her på HegnarOnline

Nyheter
Børs