Sterk avslutning på en trøblete børsuke

Det begynte bra på Oslo Børs fredag og endte enda bedre. Statoil, Seadrill, Hydro og RCL gikk sterkt mot slutten av fredagens handel.

Oslo Børs - Foto: Scanpix
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,61 prosent til 244,23 fredag. Det er ned 0,5 prosent fra forrige fredag, da hovedindeksen endte på 245,41.Mandagens fall på 4,5 prosent skapte for stor usikkerhet utover i uken, men mot slutten av fredagen er dette nå i ferd med å bli glemt.Oppgangen fredag var i tråd med utviklingen på børsene i Paris, London og Frankfurt. Det ble omsatt verdipapirer for over 4,5 milliarder kroner. Forholdet mellom aksjer som steg og falt var 9 til 4.Børsen åpnet rundt 240 og lå lenge og vaket rundt 240, men da ferske tall for ordreinngangen av varige goder i USA bare falt 0,8 prosent i mars , løftet den seg over 242. Årsaken var nedturen for ordreinngangen noe mindre enn det ventede fallet på 1,5 prosent. Og da årstakten for boligsalget i USA også kom inn høyere enn ventet, steg det litt til.I motsatt retning trakk ferske BNP-tall fra England som viste et fall på 1,9 prosent i første kvartal. Det er det dårligste siden 1979, mens detaljhandelstallene var litt bedre enn ventet.Et fat nordsjøolje med leveranse i juni omsettes ved børsslutt for 51,62 dollar per fat, opp 3 prosent.Vinnere og tapereRXT var en periode opp nesten 30 prosent, men mot slutten roet den seg litt og endte opp 16,44 prosent til 1,70 kroner. Det var ingen spesielle nyheter rundt selskapet fredag. HQ Direct AB var største nettoselger, mens DnB NOR Markets var største nettokjøper.Stepstone ble pauset kl. 16:39 etter en oppgang på 15 prosent, til 4,95 kroner. Handelen ble gjenopptatt kl. 17 og aksjen fortsatte opp og ble dagens vinner, med en oppgang på 19,1 prosent til 5,12 kroner.Petromena var en stund opp 12,50 prosent, til 45 øre, men gjorde helomvending i løpet av dagen og endte ned 20 prosent til 32 øre. Det skjedde etter at det ble klart at en kjennelse i Oslo byfogdembete støtter obligasjonseiernes sak om at det var rett å erklære alle de tre lånene misligholdt, og at de var i sin rett til å ta kontrollen over riggene som er under bygging.Ifølge DN skal Petromena-gründer Berge Gerdt Larsen ha krevd 800 millioner kroner for å løse problemene i riggselskapet, som er på vei mot stupet med en obligasjonsgjeld på fem milliarder kroner.I forrige uke presenterte Larsen et forslag til salg av to av riggene for 5,8 milliarder kroner. Etter at verftet har fått sitt, er det 2,6 milliarder kroner igjen. Av dette beløpet skal Larsen selv har krevd totalt 800 millioner kroner. Mer om saken finner du her. Det ble innført børspause i aksjen 15:47. Den ble opphevet 16:04 etter en redegjørelse fra selskapet 15:50. Det ble også en tung dag for Norske Skog, selv om det ble kjent at den tidligere Hydro-sjefen, Eivind Reiten, blir ny styreformann i selskapet. Aksjen falt 5,7 prosent fredag, til 15,65 kroner.Funcom falt 1,9 prosent til 5,22 kroner. Her kan du lese hva analytikerne forventer av Funcom-aksjenTandberg la frem noe svakere tall enn ventet tre minutter før børsslutt torsdag. Aksjen faller 8 prosent til 94,8 kroner og er dagens taper. Vær imidlertid oppmerksom på at aksjen går ex utbytte på 1,25 kroner fredag.Fire av 11 analytikere nedgraderer Tandberg etter førstekvartalsrapporten torsdag kveld, viser tall fra FactSet, ifølge TDN Finans.Sterkt fra de største og mest omsatteStatoilHydro stiger 4,2 prosent til 121,8 kroner, godt hjulpet av oppgangen i oljeprisen. REC, som opgså korelerer godt med oljeprisen endte opp 4 prosent, til 56,7 kroner. Det til tross for at det kommer meldinger om at det ventes fall på 25 - 40 prosent i prisen på solceller fremover.Yara-aksjen er opp 0,2 prosent til 146 kroner, Seadrill stiger 3,6 prosent til 71,90 kroner, mens Norsk Hydro stiger 3,6 prosent til 30,7 kroner.Cruiserederiet RCCL meldte i går om et resultat på minus 0,17 dollar per aksje i første kvartal i år, mot ventet minus 0,32 dollar (Reuters-estimat). Året før var EPS 0,35 dollar. Selskapet hadde guidet et resultat på mellom minus 0,30-0,35 dollar.Tallene fra RCCL kom inn bedre enn ventet i går. Ifølge DnB NOR Markets reduseres risikoen for en emisjon.- Selskapet oppnådde bedre priser enn vi hadde lagt til grunn ettersom flere bestiller cruise i siste liten, det vil si på høyere priser. Med én milliard dollar i likvider, en operativt positiv kontantstrøm og finansieringsavtaler i boks, bør selskapet nå kunne styre unna noen likviditetsskvis de neste årene, heter det i dagens morgenrapport.RCCL stiger 11,7 prosent til 91,5 kroner, etter å ha steget 13,27 prosent torsdag. Meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets sier til TDN Finans at flere og flere nå tror at selskapet ikke vil få problemer med å finansiere nybyggene sine fullt ut og ettersom den risikoen forsvinner, er det klart at aksjen stigerSe også Økonominyhetene med Trygve Hegnar herMer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs