Stygt fall på børsen

Investorene på Oslo Børs gikk på en liten smell mandag.

Foto: AP
Børs

Oslo Børs var i pluss en kort periode i formiddag, men så ble det verre, mye verre. Hovedindeksen endte ned 4,5 prosent til 234,41. Nedturen forsterket seg etter åpning på Wall Street. Reuters viser til "lekkasjer" av resultater på en stresstest av de amerikanske bankene, samt fornyet bekymring etter tall fra Bank of America.Den amerikanske bloggen "Turner Radio Network" publiserte mandag det de hevder er resultatet av en stresstest av de 19 største amerikanske bankene, noe som sendte amerikanske finansaksjer nedover.Også internasjonalt er det helrødt. Ved stengetid klokken 17:30 var DAX-indeksen i Frankfurt ned 3,9 prosent, mens FTSE 100 i London og CAC 40 i Paris stod i minus 2,5 og 4,0 prosent. Wall Street faller bredt og markant. Så langt er Dow Jones ned 2,6 prosent og Nasdaq ned 3,1 prosent.- Fallet har bare så vidt begynt - Jeg selger bare. Jeg synes markedet ser veldig svakt ut, og fallet på kort sikt har bare så vidt begynt i dag. Jeg tror at vi kan komme ned mot 213- nivået på hovedindeksen, sier en meglersjef til TDN Finans Han anbefaler kjøp av bear-fond.Oljeprisen faller kraftig WTI-olje for mai-levering, en kontrakt som er i ferd med å gå ut, omsettes nå for 46,47 dollar fatet, ned hele 7,7 prosent. Den mye mer omsatte juni-kontrakten er ned 7,0 prosent til 48,86 dollar per fat. Et fat nordsjøolje med leveranse i juni omsettes for 40,20 dollar per fat, ned 5,9 prosent.Goldman Sachs tror oljeprisen vil falle til 45 dollar fatet før den stiger til 65 dollar fatet mot slutten av 2009. Det anbefales shorting av WTI-olje for levering i juli.StatoilHydro-aksjen endte ned 3,9 prosent til 117,20 kroner.Tunge tungvektere Mange av de tunge aksjene falt til dels kraftig. Eksempelvis falt både PGS, Acergy, Aker Solutions, REC, Aker og Subsea 7 over syv prosentOpptur for Fredriksen John Fredriksen-selskapet bulkrederi Golden Ocean steg 6,0 prosent til 5,03 kroner. På det høyeste var aksjen oppe i 5,35 kroner. Baltic Dry-indeksen har steget kraftig den siste uken. Mandagens opptur var på 3,3 prosent. Panamax-markedet har gjort det ekestra skarpt.Analytiker Rikard Vabo i Fearnley Fonds forklarer panamax-oppgangen med høyere kullvolum i Stillehavsområdet, økte skipninger til India før monsunsesongen og mer kornvolum ut av USA.Aksje opp over 30 prosent Alt var ikke like ille. Dagens store vinner steg 31 prosent, riktignok i syltynn handel. Nio Security var dagens rakett, foran Scan Geoplhysical og EMGS. Disse papirene endte opp 10-15 prosent.Omsetning: 5 mrd.Det ble omsatt verdipapirer for 5,0 milliarder kroner. StatoilHydro var det eneste papiret med milliardomsetning.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs