Verste nedgang i britisk økonomi siden krigen

Den britiske økonomien vil krympe med 3,5 prosent i år, ifølge finansminister Alistair Darling. Det er den kraftigste nedgangen siden 1945.

Gordon Brown - Foto: Scanpix
Børs

Onsdag la Darling fram regjeringens forslag til statsbudsjett for Underhuset, et budsjett som kalkulerer med en samlet nedgang i BNP på 3,5 prosent i 2009. Det er langt dårligere enn tidligere anslag.I budsjettalen sin varslet han også at den britiske staten vil låne 175 milliarder pund, tilsvarende 1.700 milliarder kroner, i år. Det utgjør over 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.Grunnen er at den økonomiske krisen fører til nedgang i skatteinntektene, samtidig som trygdeutgiftene øker.Dermed vil Storbritannia ha en samlet gjeld på 220 milliarder pund i skatteåret 2009/2010, langt mer enn hva markedet har forventet. Som svar på nyheten, falt statsobligasjonene som en stein på markedet onsdag. Også kursen på britiske pund falt.Opposisjonen kritisk Blant tiltakene regjeringen foreslår, er å øke skatten til alle som tjener mer enn 150.000 pund, eller 1,5 millioner kroner til 50 prosent.Ikke uventet fikk regjeringens budsjettforslag kjølig mottakelse av opposisjonen.- Han (Darling) har planer om å låne 348 milliarder pund i løpet av de neste to årene. Det er mer enn hva alle tidligere regjeringer sammenlagt har lånt, ikke bare siden andre verdenskrig, men siden den britiske sentralbanken ble grunnlagt for over 300 år siden, sier de konservatives leder, David Cameron.Ifølge Darling vil det ikke bli noen bedring i den økonomiske situasjonen før ved utgangen av 2009.Han spår at Storbritannia vil hente seg ut av resesjonen neste år, men anslår at veksten i BNP i 2010 ikke vil bli på mer enn 1,25. Det er lavere enn tidligere anslag, som var på mellom 1,5 og 2 prosent.Må ta grep - De grep som er tatt både her hjemme og internasjonalt, samt de tiltak som vil bli presentert her i dag, innebærer at jeg forventer at økonomien vil vokse igjen mot sluttet av året, sa Darling.Innen sommeren 2010 skal det holdes valg i Storbritannia. Og skal Labour ha noen som helst sjanse til å beholde makten, må regjeringen ta store politiske grep.Partiet har falt jevnt og trutt på meningsmålingene siden Gordon Brown overtok etter Tony Blair for snart to år siden. På de siste målingene ligger de konservative ti poeng foran Labour, som har hatt regjeringsmakten siden 1997.- Dette budsjettet vil lede Storbritannia gjennom den mest alvorlige økonomiske krisen på over 60 år, sa Darling.

Nyheter
Børs