Vil Fredriksen-selskapet overraske?

- Det er tydelig at de vil eller må gjøre endringer i forhold til opprinnelig plan, sier analytiker til HegnarOnline.

John Fredriksen - Foto: Finansavisen
Børs

Torsdag 7. mai legger verdens største oppdrettselskap Marine Harvest frem resultatene for første kvartal 2009.- De største nyhetene rundt første kvartal ble offentlig ved resultatvarselet som selskapet kom med 16 april , men det er fortsatt mye å studere, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets til HegnarOnline.Les også: Analytiker: Her er det lite positivt å henteI første kvartal slaktet Marine Harvest 9000 tonn mer enn ventet. De underliggende marginene i Norge var på 5,35 kroner per kg sløyd vekt i Norge, noe som var litt svakere enn de 5,60 meglerhuset hadde ventet.- Dette skyldes noe høyere andel kontrakter på lavere priser enn vi lå inne med, sier Hatlebrekke.Chile var vesentlig svakere enn ventet med et tap på hele 14 kroner per kg ettersom de har hatt mye dårlig fisk.- Tapene vil fortsette utover i andre kvartal i Chile også selv om prisene for normal fin fisk har steget mye, sier analytikeren.- Ettersom selskapet får en betydelig valutagevinst på rundt 650 millioner, så blir EK-andelen styrket noe i kvartalet og vi håper at de fortsatt er på riktig side i forhold til låneavtalen på gjeld til EBITDA multippel, fortsetter han.Selskapet har ikke offentliggjort hva dette nivået er per kvartal.- Selskapet varsler samtidig at de skal ta en gjennomgang på forretningsplanen i Chile, så det er tydelig at de vil eller må gjøre endringer i forhold til opprinnelig plan. Sannsynligvis vil de sette ut enda mindre fisk enn planlagt og da er det naturlig å vurdere ytterligere nedskrivninger, samtidig gjør det at laksemarkedet kan bli enda bedre lengre frem i tid. Vi blir ikke veldig overrasket om Marine Harvest må ta tap på minst på linje med valutagevinsten i første kvartal, sier Hatlebrekke.Eller så vil det ifølge analytikeren være mye fokus på den generelle markedsbalansen og hvordan kundene takler den siste tids kraftige prisoppgang på laks.- Så langt er laksemarkedet veldig sterkt og etterspørselen er god i forhold til det tilbudet som er i markedet.For litt siden nedgraderte DnB Nor Markets MHG til salg ettersom selskapet er dyrere enn andre lakseselskap.- Samtidig som vi tror at etterspørselen vil bli mer påvirket nå når prisene har steget så mye som den har gjort til nå, sier Hatlebrekke.- Så langt i år har prisene vært betydelig sterkere enn noen hadde ventet og det er fullt fokus på tilbudsfallet fra Chile. Vi synes mye begynner å bli priset inn og skulle etterspørselen bli mer påvirket av generelle svake makro forhold samtidig som Norge sannsynligvis vil øke tilbudet noe gjennom sommeren så kan fort mye at optimismen bli redusert i tiden fremover, fortsetter han.- Selv om vi synes selskapet er dyrt på lengre sikt, må en alltid følge med på pris utviklingen på kort sikt ettersom kursene beveger seg mye på endringer i spot prisene, avslutter analytikeren til HegnarOnline.I skrivende stund er Marine Harvest opp 1,97 prosent, til 2,59 kroner på en positiv Oslo Børs. Hovedindeksen stiger 0,7 prosent, og står i 239,60 fredag formiddag.

Nyheter
Børs