VIX-indeksen er en indeks som effektivt sett måler volatiliteten på S&P 500-indeksen. VIX er en forkortelse for "Chicago Board Options Exchange Volatility Index".VIX blir ofte omtalt som "frykt-indeksen", og er ofte inverst korrelert med aksjemarkedet.
11. septemberFinanskrisen
For å forstå hvordan indeksen forholder seg til frykten i markedet, er det greit å se mot en av de mest fryktfulle dagene i moderne historie: 11. september. I dagene etter terrorhandlingen, steg indeksen markert til 42. Dette blir da brukt som et sammenligningsgrunnlag.Under finanskrisen har indeksen gått amokk, da panikken har vært åpenlys i markedet. På det høyeste i høst, var VIX helt oppe i 89,53, en ny all time high for indeksen.Nå synker frykten i markedet, og da også VIX-indeksen. Denne uken brøt indeksen ned gjennom 30-nivået for første gang siden før finanskrisen. Den vendte raskt opp igjen, og siste notering er 31,35.