Analytiker: Det er full krise

Analytikerne i Orion Securities snakker om full krise, finansiell spenning og kollaps.

En trader på gulvet på NYSE - Foto: AFP
Børs

I dagens morgenrapport fra Orion Securities ser analytikeren nærmere på krisen som er i ferd med å utvikle seg i Baltikum. "Full krise i Baltikum", slår meglerhuset fast.-De finansielle spenningene i Baltikum har eskalert kraftig de siste ukene, og krisen i Latvia har nå blitt akutt, sier analytikeren og trekker frem følgende problemer:•BNP ligger an til å falle 18 prosent i år, og det rapporteres om en halvering i eiendomsprisene.•Pengemengden krymper ettersom sentralbanken er tvunget til å bruke valutareservene til å forsvare valutaen. Dette har drevet pengemarkedsrentene til skyhøye nivåer.•Skatteinngangen kollapser, noe som gir et raskt økende lånebehov for staten. Den 3. juni feilet en statssertifikatauksjon som en følge av manglende etterspørsel, og dermed synes en likviditetskrise nært forestående.-Den latviske staten har nå to alternativer. Enten stiller EU og IMF opp med kredittlinjer som muliggjør videre drift. Alternativt må staten låne av sentralbanken, noe som i praksis er å trykke penger. Skjer det sistnevnte, vil imidlertid fastkursregimet ryke og valutaen kollapse, avslutter analytikeren.

Nyheter
Børs