Fem aksjer steg kraftig på rød børs

Oslo Børs fikk en heller dårlig start på uken og falt over 2,5 prosent. Men fem aksjer steg imidlertid kraftig. Her er dagens børskommentar.

Børs

Oslo Børs fikk en heller treig og rødfarget start på uken. Flere store selskaper endte dagen ned, og sørget for fall generelt.Hovedindeksen endte til slutt ned 2,54 prosent til 292,69. Dermed unngikk Oslo Børs så vidt å ende på dagsverste. Man var nemlig så langt nede som 292,63 rundt klokken 16.20.Oslo Axess-aksjene Spectrum, Nordic Mining og Aqua Bio Technology steg imidlertid alle solid, sammen med Global IP Solutions og Bergen Group.StatoilHydro falt 2,83 prosent til 133,80. Oljeprisen falt under 69 dollar fatet, men brent for levering i juli er ikke ned så mye som den var tidligere på dagen. Ved børsslutt i Oslo ble et fat omsatt for 68,11 dollar. (Se fyldigere kommentar lenger nede i artikkelen).Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs for 5,44 milliarder kroner.Bildet i resten av Europa var akkurat det samme som i Oslo, og det var kun børsen i Hellas som endte opp. I USA har Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq alle startet ned.Taper- og vinneraksjer En rekke store og tunge selskaper falt på Oslo Børs mandag, men helt øverst på taperlisten til slutt havnet Oslo Axess-aksjen SCAN Geophysical, som endte ned 17,90 prosent til 0,32 kroner. Aksjen ble dog bare omsatt for 5.842 kroner.Faktor Eiendom dalte 13 prosent til 1,20 kroner. Det er i dag start av tegningsperioden for aksjonæremisjonen i selskapet.Norske Skog falt 11,20 prosent til 10,35 kroner. Det ble mandag klart at Øystein Stray Spetalen trekker seg som styremedlem i selskapet med umiddelbar virkning. I tillegg har meglerhuset Goldman Sachs kuttet aksjen fra sin såkalte conviction buy-liste.Goldman Sachs har nå anbefalingen neutral hva gjelder Norske Skog, melder Bloomberg.Dolphin Interconnect Solutions falt 11,1 prosent til 4 kroner, mens Oslo Axess-aksjen 24sevenOffice, REC, Scana Industrier, Fred. Olsen Production og Subsea 7 også havnet høyt oppe på taperlisten.Sistnevnte ble den aksjen blant de store og mest omsatte som fikk hardest medfart (dalte 7,45 prosent), men også Yara (ned 3,12 prosent), REC (ned 6,70 prosent), Telenor (dalte 3,39 prosent) og Orkla (falt 2,33 prosent) endte i rødt.Blant aksjene i blått endte Global IP Solutions, som i dag meldte at koreanske KT Networks vil legge til en ny kraftig "VoIP feature" på sin Window Mobile smart-telefon, som inkluderer "HD voice"-ytelse fra GIPS, opp 19,51 prosent.Aksjen ble sist omsatt for 4,90 kroner. Oslo Axess-aksjen Spectrum la på seg 19,05 prosent til 4,50 kroner, mens Nordic Mining og Aqua Bio Technology, også på Oslo Axess, steg 17,65 prosent og 15,63 prosent.Bergen Group steg 14,55 prosent mandag, mens Goodtech endte opp 9,80 prosent.Blant de store og mest omsatte var det kun Sevan som steg, opp 4,31 prosent til 11,13 kroner.Oljen foretok mini-comebackDa Oslo Børs åpnet dørene klokken 09.00 mandag var oljeprisen på vei nedover. Nedgangen stoppet ikke før brent for levering i juli ble omsatt for 66,88 dollar per fat.Det var blant annet sterkere dollar som førte til oljefallet.- Dollarstyrkingen har ganske alvorlige implikasjoner og konsekvenser for råvaresektoren. Lagrene fortsetter dessuten å være høye, og det er derfor ikke overraskende at oljen faller litt i dag, sa Toby Hassall i Commodity Warrants Australia til Bloomberg tidligere på dagen.Men rundt klokken 10.15 snudde imidlertid bildet og etter det klatret det sorte gull trutt og tappert.Ved stengetid på Oslo Børs ble brent for levering i juli omsatt for 68,11 dollar per fat, ned 0,35 prosent i løpet av døgnet, mens WTI-oljen, som har hatt samme utviklingen som brent-oljen, omsettes for 68,26 dollar fatet, ned 0,29 prosent.Diverse hendelser gjennom dagenDeler av produksjonen på Ekofisk-feltet ble mandag stengt etter at et skip drev inn i en plattform natt til mandag. Fartøyet Dig Orange mistet motorkraften, og drev inn i vanninnsprøytingsplattformen i 04-tiden.- Ingen personer kom til skade, men det var skader på fartøyet, sier direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt, Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips, til ABC Nyheter.Tørrbulkindeksen Baltic Dry falt mandag ytterligere 4,3 prosent (163 punkter) til 3.646 poeng. Capesize-indeksen falt mest med sine 289 punkter til 6.523. Dette så ikke ut til å påvirke tørrbulkaksjene, for både Golden Ocean og Jinhui stiger mandag.Siem WIS, et selskap Siem Offshore eier 60 prosent, har inngått en kontrakt med StatoilHydro for utvikling av deres produkt for kontrollering av risertrykk, ifølge en melding.Kontrakten dekker før-engineering og endelig kvalifisering av Siem Wis' patenterte fase I-teknologi. Nyheten påvirker ikke aksjekursen på Siem Offshore nevneverdig.Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities uttalte mandag at finanskrisen nå så å si er over.Andreassen har nemlig fått med seg de ferske tallene som viser at nordmenn økte lånene med 11 prosent fra mars i fjor til mars i år, mens tallene for februar bare viste årsvekst på 6 prosent.- Tallene reflekterer at det ikke er noen finanskrise lenger, i den forstand at bedrifter som er villige til å betale prisen, får lån, sier Andreassen til e24 mandag.Oljeselskapet DNO International meldte mandag at de kommer til å gi en oppdatering på status fra Tawke-feltet på en presentasjon torsdag 11. juni kl 08:00 på Vika Atrium.Mandag kom også nyheten om at Addax, som i likhet med DNO opererer i Kurdistan, har nå innledende samtaler med en tredje part rundt en potensiell transaksjon.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs