Alt klart for børsoppgang tirsdag

Det meste peker riktig vei for Oslo Børs og den norske økonomien etter langhelg.

Børs

Dow Jones endte opp 2,60 prosent til 8.721, S&P 500 steg 3,58 prosent til 942, mens Nasdaq hoppet 3,06 prosent til 1.828.Oljen og StatoilHydro Oljeprisen klatrer til nok en rekord i 2009. Mandagens høyeste notering for nordsjøoljens juli-kontrakt var på 68,03 dollar per fat. Nordsjøoljen ble sist handlet på 67,78 dollar per fat.Oljeserviceindeksen (OSX) steg 4,73 prosent, mens oljeindeksen (XOI) klatret 3,34 prosent.StatoilHydro-aksjen ble sist omsatt for 22,03 dollar per aksje. Dette tilsvarer 135,92 kroner. StatoilHydro ble sist omsatt i Oslo for 132,20 kroner. Alt annet like, så stiger da StatoilHydro-aksjen 2,81 prosent når Oslo Børs åpner i morgen.StatoilHydro er vektet omtrent 30 prosent av OBX-indeksen, og den veien StatoilHydro går, er som oftest retningen til OBX og Hovedindeksen. Dette kan da tolkes som et godt signal før børsåpning i morgen.Kronerally Etter en lang periode med svak krone, ser vi et betydelig rally i den norske valutaen. Spesielt hardt er fallet til dollar mot krona. Den amerikanske valuta er nå bare 16 øre fra 5-tallet. Dette er det sterkeste nivået til krona mot dollar siden 14 oktober, ifølge Bloomberg.Det er flere faktorer som taler til fordel for krona mandag. Det er bred børsoppgang verden rundt, med oppgang i Asia, Europa og USA. I tillegg slår oljen nye rekorder. Råvarevalutaer som australske dollar og norske kroner kommer begge godt ut av nye prisrekorder i oljebransjen.- Dette er en del av historien til mer risikoapetitt i markedet, sier en Londonbasert valutaanalytiker til Bloomberg.DNO og Addax Et storslått arrangement arrangert av de kurdiske myndighetene (KRG), ble avsluttet av en sermoniell åpning av oljerørledningen som eksporterer råolje ut av Kurdistan. Eksporten gjelder de to oljefeltene, Tawke og Taq-Taq, del-eiet av blant annet norske DNO og Addax Petroleum.Addax-aksjen steg 4,87 prosent på Toronto Stock Exchange.GM Bilindustrien har i flere uker vært forberedt på en konkurs for USAs største bilprodusent, men det var først søndag at Det hvite hus opplyste at selskapet leverer konkursretten en begjæring om konkursbeskyttelse mandag morgen.1. juni utløper fristen amerikanske myndigheter ga General Motors til å legge fram en plan for sin videre virksomhet. Senere mandag taler president Barack Obama om framtiden for selskapet.Det var rally i GMs gjeld i de små timer i USA mandag. GMs benchmarkobligasjon hoppet fra 10,5 cent fredag til 13 cent mandag, ifølge MarketAxess, skriver Reuters. GM-aksjen handles fortsatt, og endte opp 12 prosent til 84 cent.Ford steg 6,8 prosent, Toyota steg 1,98 prosent, Honda endte opp 2,76 prosent, mens Daimler hoppet hele 8,4 prosent.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs