Sterk spurt på Oslo Børs

Oljeprisen satte fart på Oslo Børs torsdag. Hovedindeksen steg til slutt 1,3 prosent. Olje og offshore hoppet med oljeprisen, mens REC var blant de største taperne.

Børs

Hovedindeksen endte i dag på 297,00 poeng, tilsvarende en oppgang på 1,32 prosent. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs for 7,5 milliarder kroner.Etter det kraftige fallet i går fikk Oslo Børs god start på torsdagen, og avanserte til dagsbeste på 294,22 i 09.40-tiden. Utover formiddagen og tidlig ettermiddag gikk det i rykk og napp, før hovedindeksen falt nesten fem poeng mellom klokken 13 og 14.Med drahjelp fra lavere enn ventet jobless claims-tall fra USA klokken 14.30 karret markedet seg opp i positivt terreng igjen, før markedet virkelig skjøt fart, og steg nesten fire poeng den siste drøye timen.Sterk oljepris, DNO-rykter Den sterke avslutningen på børsen kan ses i sammenheng med den sterke utviklingen i oljeprisen torsdag ettermiddag. Brent for juli-levering handles rundt dagsbeste-nivåer, og står nå i 68,35 dollar - opp 2,47 dollar i dagens handel. WTI-oljen handles for 68,67 dollar fatet, som er opp 2,55 dollar fatet.Goldman Sachs hevet i dag sitt oljeprisestimat for slutten av 2009 fra 65 til 85 dollar fatet, og introduserte et prismål på 95 dollar for slutten av 2010.StatoilHydro-aksjen reagerte opp 2,75 prosent til 134,60 kroner i dagens handel. Blant andre oljeaktører merker vi oss at DNO International la på seg 0,9 prosent til 8,00 kroner.DNO-sjef Helge Eide vil overfor Reuters verken bekrefte eller avkrefte ryktene om en fusjon med britiske Heritage.- Grunnlaget for spekulasjonene er at DNO i sin Q4-rapport sa at de ville se på M&A i Midtøsten og Øst-Afrika. Sånn sett passer Heritage veldig bra. De har jo store funn både i Kurdistan og i Uganda, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities ifølge nyhetsbyrået.Selv tror Omdal det dreier seg om en større aktør enn DNO i dette tilfellet.REC-fall før emisjonen Blant de aller mest omsatte aksjene, merker vi oss at REC falt 4,4 prosent til 65,80 kroner. Aksjen falt på en dag da storbanken UBS kuttet i anbefalingen til selg.Meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets sier også at aksjen ikke er blant hans favoritter.I morgen blir dessuten RECs emisjonskurs trolig offentliggjort. Fortrinnsrettsemisjonen vil øke egenkapitalen med fire milliarder kroner.- Solaksjer generelt med enkelte unntak gjør det dårlig i dag. Det samme gjelder produsenter av halvledere og produsenter av silisium til halvledere, elektronikk og sol, sier analytiker Henrik Schultz i Argo Securities til Reuters.- Det andre er emisjonen. I forkant av en emisjon skjer det ofte at aksjen trykkes ned, man vet at prisen vil bli satt til lavere enn børskurs og da er det fristende å dytte den lenger ned for å få den billigere, legger han til overfor nyhetsbyrået.Andre tapere blant de mest omsatte aksjene var for eksempel Golden Ocean, som falt 2,7 prosent. Orkla og Aker Solutions falt 1,3-1,4 prosent.Tungvekterne som steg På den positive siden var de ikke de største prosentvise utslagene blant tungvekterne torsdag. Frontline avanserte 3,2 prosent til 147 kroner, mens Marine Harvest steg 3,45 prosent til 3,90 kroner.- Begrenset økning i produksjonen i Norge de kommende år, i kombinasjon med bortfall av produksjon i Chile gjør fremtiden lys for norske oppdrettere, sa Birgitte Sørheim i Fish Pool i et intervju med HegnarOnline i dag .Flere offshoreaksjer avanserte, blant dem Songa Offshore, som la på seg hele 10,1 prosent til 19,60 kroner. Bare tre aksjer steg mer på børsen i dag. Sevan Marine gikk opp 5,9 prosent, det samme som Subsea 7. Acergy la på seg 3,55 prosent til 67 kroner.Når det gjelder Sevan Marine forklarer analytikerstanden at emisjonen fjerner usikkerheten rundt finansieringen og at dette kompenserer for den massive utvanningen.Ellers nevner vi Yara, som avanserte 1,84 prosent til 207,50 kroner. Schibsted og Storebrand steg hhv. 4,84 og 3,2 prosent.Her får du en rykende fersk analyse av Yara-aksjenDnB NOR steg 1,9 prosent, og trosset dermed usikkerheten knyttet til nordiske bankers forbindelse til bankbomber i Baltikum. Det er stor sannsynlighet for devaluering i blant annet Latvia.Vinner- og taperaksjer Relativt sett var det i dag ingen som steg mer enn Codfarmers, som la på seg 20 prosent til 4,20 kroner.Scorpion Offshore meldte på slutten av dagen at det har sikret en lånefasilitet på 52 millioner dollar. Seadrill og Christen Sveaas stiller opp som garantister. Markedet reagerte med å sende aksjen opp 13,3 prosent til 18,70 kroner.Den tredje aksjen som steg mer enn nevnte Songa Offshore var Navamedic, som la på seg 11,6 prosent.Videre finner vi Oslo Axess-aksjen Scan Geophysical, som steg 9,1 prosent. Havila Shipping og Oslo Axess-aksjen 24 Seven Office la på seg 7,6-7,7 prosent, mens Rem Offshore, Crew, Aker Biomarine, EDB og Blom steg 6-7 prosent.Taperlisten toppes av Nexus, som falt 9,1 prosent. Northern Offshore fulgte nærmest med minus 8,5 prosent, foran oljemyggen CanArgo som falt 7,9 prosent.Northern Logistics Property, Interoil, Scandinavian Property Development og Hjellegjerde falt 6-7 prosent.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.

Nyheter
Børs