Warren advarer mot en boble i aksjemarkedet

-Dette betyr at opplever vi ikke en korreksjon over sommeren kan det bli et voldsomt press på å komme med, sier Peter Warren.

Foto: AP
Børs

I går steg Oslo Børs 4,35 prosent, mens hovedindeksen kunne vise til en oppgang på 15,8 prosent i mai. Det betyr at Oslo Børs har lagt på seg 35 prosent siden årsskiftet.-Her i London er det mange som kaller den oppgangen vi har opplevd de siste par månedene for en "Dash to Trash". Beviset man benytter for dette er at de selskapene som har steget mest er vekstselskaper med svake balanser og elendig inntjening. Det kan så være men vi har tidligere opplevd (de fleste husker Dot.com perioden) at dette kan fortsette i årevis. Det er med andre ord i seg selv ikke noe salgssignal men kun et tidlig tegn på en mulig boble, skriver Peter Warren i sin blogg.-Sykelen som kan drive dette videre har allerede begynt. Aksjer og andre aktiva falt så kraftig at fysiske lover tilsa en korreksjon til oppsiden. I tråd med fysikken traff markedet "bakken" hardt nok til å generere et solid sprett, sier Warren.-Faktum at de færreste så langt er med på oppgangen skaper nettopp muligheten for en boble. De fleste som er med i dag er de samme som var med hele veien nedover. De "nye" investorene består hovedsakelig av myndigheter gjennom krisepakker og Sovereign Wealth Funds (nasjonale oljefond), mens institusjonelle og private investorer fortsatt er kraftig undervektet i aksjer. Dette betyr at opplever vi ikke en korreksjon over sommeren kan det bli et voldsomt press på å komme med. Nå tør man ikke gå inn, men man har heller ikke råd til å stå på sidelinjen dersom oppgangen fortsetter, sier Warren.-I USA og Europa hvor aksjemarkedene mer eller mindre er uendret siden årsskiftet, sliter man mer og det synes gjenspeilet i manglende tillit til den videre utvikling. Normalt blir investorer mer positive jo større oppgangen er. Det er således forbausende at tilliten til videre oppgang i aksjemarkedene er så lav til tross for at kursene har kommet seg opp mellom 35 prosent og 40 prosent fra bunnen, sier Warren.-Financial Times siterer denne uken en studie gjort av Barclays Capital og Thomson Reuters Datastream. Denne viser at kun 4,5 prosent av de spurte tror på en "V"-formet bunn, med andre ord at vi skal videre opp uten noen tilbakegang. Flertallet, 37,5 prosent trodde på en "W"-formet bunn; markedet må falle tilbake før det kan gå videre. 31,5 prosent trodde på "U"-form; bunnen vil skje gradvis. De resterende 26,5 prosent trodde på en "L"-formet bunn; nemlig at veksten vil være svak i en lengre periode, avslutter Warren.I skrivende stund står hovedindeksen på Oslo Børs i 300,13 poeng, ned 1,71 prosent.

Nyheter
Børs