Dobbelt-krakk på en nitrist Oslo Børs

Oljeprisen falt kraftig, indekser i Europa var knallrøde og dermed fikk også Oslo Børs svi. Verst endte det for en oljemygg som falt 70 prosent etter elendige nyheter. Her er dagens børskommentar.

Foto: Scanpix
Børs

Det ble en forferdelig mandag på Oslo Børs, og norske investorer har på ingen måte fått noen god start på uken. Hovedindeksen endte til slutt ned 3,94 prosent til 269,61.Det var hårfint bedre enn dagsverste som var 269,30. Børsen var ikke i pluss et eneste sekund i løpet av dagen.CanArgo fikk en real omgang juling på børsen, og falt 68,75 prosent på nyheten om at selskapet blir avnotert ved Oslo Børs ettersom selskapet årsrapporten ikke er sendt inn.Det var også krakk i Oslo Axess-aksjen Aqua Bio Technology, som falt 28 prosent.Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs for 3,76 milliarder kroner.Også i Europa falt børsene, og ved stengetid i Oslo var det utelukkende røde tall å se. Wall Street åpnet ned, og Dow Jones faller 0,39 prosent til 8.248,39 poeng.Oljeprisen faller kraftigPrisen på olje fikk en kraftig nesestyver mandag, og falt til sitt laveste nivå på fem uker i takt med utviklingen i aksjemarkedene, samt en økende bekymring om at bedringen i den globale økonomien vil ta tid.Dette legger en kraftig demper på etterspørselen etter drivstoff, skriver Bloomberg mandag.- Det har vært for stor optimisme i markedet, en del av den optimismen forvinner ut av markedet med fallende aksjekurser og en sterkere dollar, sa analytiker Eugen Weinberg til Bloomberg.I dagens morgenrapport fra Nordea så analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen nærmere på utviklingen i oljeprisen. Han tror oljen skal falle ytterligere.- Oljeprisen falt betydelig fra toppen på tirsdag i forrige uke. Kanskje verdt å nevne at enkelte tekniske signaler tyder på at oljemarkedet kan være på vei lenger ned og nivåene rundt USD 60 per fat er kanskje ikke utenkelige, skriver Eek-Nielsen i rapporten.Brent for levering i august ble ved stengetid ved Oslo Børs omsatt for 64,07 dollar fatet, ned 2,35 prosent i løpet av døgnet, mens WTI-oljen ble omsatt for 64,20 dollar, ned 2,45 prosent.StatoilHydro falt 4,53 prosent til 120,20 kroner.Av de andre store falt Yara 5,54 prosent, Telenor dalte 0,89 prosent, REC svekket seg med 4,36 prosent, Norsk Hydro endte ned 5,71 prosent mens DnB NOR falt 4,07 prosent.PGS falt mest av de store, og endte ned 7,73 prosent til 34,60 kroner.Taper- og vinneraksjer Dagens soleklare aksjeversting ble oljemyggen CanArgo som falt hele 68,75 prosent på nyheten om at selskapet blir avnotert ved Oslo Børs ettersom selskapets årsrapporten ikke er sendt inn.CanArgo har ikke penger til å møte noteringsbetingelsene på kort sikt og venter at selskapet blir avnotert på Oslo Børs fra 13. juli 2009.Aksjonærer, kreditorer og øvrige interessenter bes om å følge med på selskapets nettside www.canargo.com for ytterligere oppdateringer når det gjelder selskapets status.CanArgo Energy Corporation ble delistet fra NYSE Alternext US LLC med virkning fra 6. april.Det ble også aksjekrakk i Oslo Axess-aksjen Aqua Bio Technology, som endte ned 28 prosent til 0,36 kroner. Det var ingen nyheter rundt selskapet som kunne forklare fallet.Maritime Industrial Services falt 11,94 prosent, Faktor Eiendom dalte 10,34 prosent, mens EMGS slanket seg med 9,09 prosent.Også nevnte PGS, TTS Marine, Norwegian Property, Scorpion Offshore og TGS-Nopec endte høyt opp på taperlisten.Vinnerlisten, som endte meget beskjeden mandag, ble til slutt toppet av selskapet Hjellegjerde som la på seg 17,06 prosent til 1,99 kroner.Navamedic steg 16,67 prosent til 10,50 kroner mens Dolphin Interconnect Solutions la på seg 14,29 prosent til 3,60 kroner.Også Havila Shipping, Kongsberg Automotive, Oslo Axess-aksjen Thin Film, Synnøve Finden, Domstein, Lighthouse Caledonia og Green Reefers steg mandag.Andre hendelser mandagMandag ble det kjent at selskapene Simrad Optronics og Deep Sea Supply har halt i land nye kontrakter. Førstnevnte aksje greide seg gjennom dagen på en ok måte og falt lite, mens Deep Sea Supply falt litt tilbake.Samtidig ble det klart at Øystein Stray Spetalen nå er ute av Topp20-listen for aksjonærer i Grieg Seafoods. Om han har solgt seg helt ut vites ikke, men for å komme med på listen må man ha minst 351.000 aksjer.Tycoon Industrier, ved investor Øystein Stray Spetalen, dukket opp på listen over de 20 største aksjonærene i Grieg Seafood forrige mandag. Tycoon stod oppført med 488.000 aksjer, noe som tilsvarte 0,64 prosent av aksjene i sjømatselskapet.Det ble også klart mandag at Jan Haudemann-Andersen ikke lenger er storaksjonær i John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean.Fra USA kom nyheten om at de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for tjenesteytende sektor (non manufacturing ISM) steg til 47,0 i juni fra 44,0 måneden før.Man hadde forventet en indeks på 46. Det at indeksen var bedre enn ventet ga Oslo Børs en midlertidig oppgang fra rundt 272 til 273.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.