Fem aksjer opp over 200 prosent

Analysesjef Kim Evjenth peker på tre årsaker til de ekstreme oppgangene

Aksjestrateg Kim Evjenth - Foto: Finansavisen
Børs

Oslo Børs har steget 25 prosent hittil i 2009. Oppturen er den største på 16 år, skriver Finansavisen. Fem aksjer har steget over 200 prosent; Algeta, Marine Harvest, Grieg Seafood, Intex Resources og BWG Homes.Analysesjef Kim Evjenth i Argo Securities er ikke overrasket over utviklingen.- Det har vært en korreksjon av nedgangen i høst. Perioden fra november til mars var preget av ekstrem frykt for en bankkollaps, og aksjekursene på Oslo Børs har vært unaturlig lave, sier Evjenth.Analysesjefen peker på tre årsaker til de ekstreme oppgangene.- For det første er disse selskaper med høy belåning, så utslagene er veldig høye. For det andre har fiskeprisene steget til rekordnivåer. For det tredje har oljeprisen lagt på seg rundt 60 prosent siden nyttår.- Oljeprisen har ikke bare ført til høyere lønnsomhet for norske oljeselskaper, den tiltrekker seg også investorer fra utlandet, sier Evjenth.