Rio Tinto-sjef pågrepet for spionasje

En australsk leder i gruveselskapet Rio Tinto er pågrepet i Kina på grunn av mistanker om spionasje.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil
Børs

Stern Hu er sjef for selskapets jernmalmvirksomhet i Kina, og beskyldes for å ha stjålet statshemmeligheter. I tillegg er tre kinesiske ansatte i Rio Tinto pågrepet, ifølge australske myndigheter.- Dette kom som en overraskelse på våre tjenestemenn i den australske regjeringen, og det kom som en overraskelse på Rio Tinto, sa utenriksminister Stephen Smith onsdag.Pågripelsene skjer etter en periode hvor Rio Tinto, som er et av verdens største gruveselskaper, har ligget i tøffe forhandlinger med kinesiske myndigheter om prisen på jernmalm. De skrinlagte planene om at det statlige kinesiske selskapet Chinalco skulle kjøpe en stor del av Rio Tinto, har også bidratt til å forsure forholdet mellom gruvegiganten og myndighetene i Kina. (©NTB)