Tre nøkkelårsaker til at børsen vil tryne

Årets rally på børsen var tuftet på feilaktige forutsetninger, mener ekspert. Nå ber han investorene feste setebeltene og forberede seg på heftig nedtur.

Publisert 10. juli 2009 kl. 11.13
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 115 ord
En deprimert trader på NYSE - Foto: AP
Sjefsstrateg John Browne i Euro Pacific Capital er overbevist om at årets rally var tuftet på feilaktige forutsetninger, skriver Finansavisen fredag.Nå lister han opp tre faktorer som tilsier at verdens børser kommer til å tryne fremover.For det første er dollaren under betydelig press, og man ser bobletendenser i amerikanske statsobligasjoner. Skyhøy offentlig gjeld gjør at USA snart må velge mellom mislighold og hyperinflasjon, ifølge Browne.For det andre stuper inntjeningen. I det siste året har lønnsomheten for amerikanske selskaper falt med 38 prosent. Dersom trenden fortsetter, vil dagens lave multipler snart virke høye.Og for det tredje stiger arbeidsløsheten.- Den amerikanske strategien går dypere inn i en kraftig resesjon, kanskje til og med en depresjon, mener Browne.