En hel del norske bedrifter, og i mindre grad privatpersoner, har sine lån i utenlandske valuta. Denne praksisen, carry trade, gjelder primært mot sveitsiske franc og japanske yen.Etter Norges Bank onsdag signaliserte at en renteoppsettelse kan komme allerede i 2009, har krona gått som en rakett mot både dollar, euro, pundet og sveitsiske franc.- Foreløpig er disse tendensene usikre og nye tall kan endre bildet, men skulle utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, het det i avveiingen til Norges Bank.
Brytes bunnen?
24. mars 2009 ble sveitsiske franc handlet på 5,56 kroner, for å stige opp til 5,81 kroner neste dag. Dette er det laveste nivået siden alt og alle skøyt i været mot norske kroner midt i oktober 2008.DnB NOR Markets forventer å se ytterligere kronestyrkelse torsdag, etter uttalelsene fra Norges Bank onsdag, ifølge Maren Romstad i DnB NOR Markets.