Historisk vind-prosjekt i gang

Verdens første vindturbin flyter på dypt vann.

Foto: Solberg Production / Statoil
Børs

Utenfor Karmøy ligger verdens første fullskala flytende vindmølle. Værforholdene tirsdag førte til at åpningsseremonien måtte flyttes til lands.Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap), pressefolk og gjester måtte gjøre vendereis på grunn av høye bølger, og dåpen ble i stedet forestått i Skudenes havn, melder Stavanger Aftenblad.Fordelene ved å utvinne vindkraft til havs er at vinden er sterkere og mer stabil og områdene er store. Dessuten er motstanden mindre enn mot vindmøller på land. Samtidig står utfordringene i kø, hovedsakelig koker de ned til store kostnader og mangelfull teknologi.StatoilHydro har investert 400 millioner kroner i Hywind. De har bygd en flytende vindmølle med rotorblader som har diameter på omkring 80 meter, og rager rundt 65 meter over havoverflaten. Vindturbinen skal etter planen produsere strøm i slutten av måneden. StatoilHydro vil teste vindturbinen over en toårsperiode, i håp om å videreutvikle konseptet og redusere kostnadene slik at flytende vindkraft kan konkurrere i kraftmarkedet. (©NTB)

Nyheter
Børs